Gå til sidens hovedinnhold

Sør-Sudan på randen av stammekrig

Skremte sørsudanere flykter nok en gang fra det de eier og har. De siste dagenes brutale sammenstøt langs etniske skillelinjer truer med å føre Sør-Sudan ut i full borgerkrig.

Juba (NTB-AFP-Reuters): Konflikten så lørdag ut til å eskalere, til tross for at Sør-Sudans president Salva Kiir fredag gikk med på å gå i dialog uten betingelser med sin motstander, tidligere visepresident Riek Machar.

– Jeg er redd, sier Susan Nakiden, som opplevde mer enn to tiår med frigjøringskrig mot Sudan. Hun orker ikke tanken på at hun og de tre barna igjen må forlate hjemmet sitt på grunn av krig.

Lørdag var busstasjonen i hovedstaden Juba full av folk som forsøkte å komme seg vekk fra stridshandlingene, etter en ny natt med skuddvekslinger og angrep.

Det kommer også stadig flere rapporter om at soldater fra de to største folkegruppene dinka og nuer går fra hus til hus og dreper sivile som har «feil» etnisk bakgrunn.

Eskalerer
Lørdag kom det også meldinger om at en nøkkeloffiser i regjeringshæren, generalmajor James Koang Choul, skal ha desertert over til tidligere visepresident Riek Machars opprørsstyrker.

Koang og hans menn holder til i det oljerike området Bentiu i delstaten Unity. Dersom opprørerne får kontroll over oljefeltene, kan de sette kniven mot strupen på regjeringen, advarer organisasjonen Global Witness. Oljen står for 95 prosent av Sør-Sudans inntekter.

En talsmann for SPLA hevder imidlertid at regjeringsstyrkene fortsatt har kontroll i området.

– La det være klart, Unity er fortsatt under SPLAs kontroll, sier Philip Aguer.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Fly beskutt
Samtidig ble to helikoptre og to militære fly som drev evakueringsarbeid fra FN-basen i byen Bor i den uroherjede delstaten Jonglei, beskutt, opplyser ugandiske myndigheter.

Begge flyene er amerikanske, og fire amerikanere skal ha blitt såret i angrepet, opplyser Pentagon.

Styrker som er lojale til Riek Machar, tok onsdag kontroll over Bor.

Nabolandene Kenya og Uganda sendte lørdag soldater til Sør-Sudan for å bistå i evakueringen av landsmenn som sitter fast i Juba, mens både USA og Storbritannia har sendt militære transportfly for å hente ut briter og amerikanere.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Advarer
Politikere verden over, blant dem USAs president Barack Obama og vår egen utenriksminister Børge Brende, frykter at maktstriden mellom president Salva Kiir, som er dinka, og tidligere visepresident Riek Machar, en nuer, skal utvikle seg til en fullskala borgerkrig langs etniske linjer.

Den siste uka er minst 500 mennesker drept, mens titusenvis har flyktet fra urolighetene som har spredt seg til en rekke byer i verdens yngste nasjon.

– Situasjonen på bakken nærmer seg nå en stammekrig. Det haster med å få stanset dette før det sprer seg, advarer sørsudanske kirkeledere i en uttalelse som lørdag ble kringkastet på sørsudansk radio.

Maktstrid
I sommer ble Machar og flere andre i toppledelsen i SPLM-regjeringen avsatt av Kiir, som anklager Machar for å ha gått med planer om et kuppforsøk.

Machar beskylder på sin side Kiir for å en voldelig utrensking av politiske motstandere og har raskt bygget opp en opprørshær av tidligere soldater.

Machar er nå gått i dekning, mens flere andre politiske ledere er arrestert.

FAKTA OM:

Salva Kiir

Riek Machar

* Salva Kiir Mayardit (født 1951) er Sør-Sudans første president.

* Tilhører folkegruppen dinka. Kommer fra byen Gogrial i Nordlige Bahr el-Ghazal. Gift med Mary Ayen Mayardit.

* Var nestkommanderende i opprørsgeriljaen Sudan People Liberation Army (SPLA) under borgerkrigen i 1983-2005.

* Tok over ledervervet da SPLA-leder John Garang omkom i en helikopterulykke i 2005, like etter at den sudanske fredsavtalen trådte i kraft.

* Ledet den autonome sørsudanske regjeringen fra 2005-2011.

* Var også medlem av den sørsudanske Anyanya-geriljaen i den første runden av borgerkrigen i Sudan, som endte i 1972.

* Opptrer helst offentlig iført en svart Stetson-hatt som han fikk i gave av USAs tidligere president George W. Bush.

* Riek Machar Teny Dhurgon (født 1953) ble utnevnt til Sør-Sudans første visepresident etter løsrivelsen fra Sudan i 2011.

* Fikk sparken i juli i år etter å ha kommet med gjentatt kritikk av Salva Kiir.

* Er den 26. sønnen til en nuerhøvding. Er den best utdannede blant nuerne med en doktorgrad i filosofi fra Storbritannia.

* Kjent for å være karismatisk og har stor innflytelse.

* Gift med Angelina Teny, en av Sør-Sudans ledende kvinnelige politikere.

* Ble kjent i Vesten da han tok den britiske hjelpearbeideren Emma McCune til sin andre kone. McCune døde i en bilulykke i 1993.

* Gikk inn i SPLA i 1984, men brøt med SPLA-leder John Garang i 1991 og dannet sammen med to andre høytstående SPLA-kommandanter (Lam Akol og Gordon Kong) sin egen opprørsgruppe, SPLA-Nasir.

* I 1991 gikk SPLA-Nasir til angrep på Garangs fødeby Bor. Om lag 3.000 sivile ble drept i det som er blitt døpt «Bor-massakren». En ti år lang blodig strid mellom nuerdominerte SPLA-Nasir og dinkadominerte SPLA-Garang fulgte.

* I 1997 inngikk Machar en avtale med regimet i Khartoum om å bekjempe Garang.

* I 2002 sluttet Machar og Garang fred, delvis med norsk hjelp.

(Kilder: NTB, Wikipedia, BBC)

(©NTB)

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken