Tirsdag kunne Nettavisen avsløre at Senterpartiet har tatt bildet til sin nye logo på Internett, uten at de vet hvem som er fotografen.

Les: Senterpartiet tok logobildet fra internett

Nå kan vi avsløre at det partiet tror er en firkløver, som har vært partiets logo i alle år, faktisk ikke er en firkløver.

- Dette er ikke en firkløver, men en gauksyre, konstaterer botaniker Kristina Bjureke ved Naturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo overfor Nettavisen.

At Sps nye logo er en gauksyre er Bjureke helt sikker på etter å ha sett på den.

- De har slurvet
Botanikeren sier hun er overrasket over at landbrukspartiet Senterpartiet har bommet på dette.

- Om deres mening var å ha en helt vaskeekte kløver, så har de slurvet. Det har vel sjekket litt for lite, sier Bjureke.

For en gauksyre er noe helt annet enn en firkløver, der symbolikken er at den skal bringe hell og lykke.

- Er det noen symbolikk rundt gauksyre?

- Ikke som jeg kjenner til, men den smaker godt, sier hun muntert.

Sp: - Det er en ny kløver
Mandag kom Senterpartiet med en pressemelding, der de opplyste om at de hadde vedtatt å bytte logo og profil.

- Jeg er glad for å presentere en ny kløver som er friskere i formen og mer lik de kløverne vi finner i naturen enn hva Senterpartiet har hatt hittil, sa kommunikasjonssjef Torvild Sveen.

Tirsdag morgen fikk Nettavisen tips om et bilde på Internett som var helt identisk med den nye logoen. Partiet innrømmet senere på dagen at dette stemte.

- Det er riktig at det er et bilde som ligger på flere bildebaser. Så det er riktig at det er det som danner utgangspunkt for den bearbeidelsen vi har gjort, sa Sveen til Nettavisen.

- Hvordan kom dere over bildet?

- Vi fikk et tips i 2007 om at det var et slikt bilde som lå ute, og det var jo opphavsrettfritt slik vi fikk oss fortalt. Jeg har sjekket det i dag også, og ser på de ulike stedene det ligger at det kan benyttes, brukes og endres, sa kommunikasjonssjefen.

Trives best i skyggen
Men at de ifølge botanikeren har valgt en gauksyre, og ikke en firkløver, det var det ingen som opplyste noe om.

Gauksyre er en skogplante som blir mellom fem og ti centimeter høy, med grønne blader og blomster som er hvite med rosa årer. Det er en plante som trives best i skyggen.

- Gauksyre har normalt tre blader, men alle planter kan jo oppstå i underlige formasjoner. Så det kan kanskje være en liten promille som enten har et blad for lite eller for mye, sier Bjureke.

En gauksyre har en jevn kant på bladene, mens kløverbladet, som sitter på arten hvitkløver, har en tannete kant. Bladene på en kløver går heller ikke så mye inn som på en gauksyre.

- Men dette trenger ikke være en norsk gauksyre, for vår gauksyre har jo tre blader. Mest sannsynlig er dette Oxalis tetraphylla, sier hun.

- De trenger vel lykke
Bjureke synes likevel at logoen er pen, og at tanken om å bruke en firkløver er god.

- Folk assosierer jo en firkløver med hell og lykke. Og de trenger vel det, det har jo ikke gått så bra med dem i det siste, sier hun til Nettavisen.

- Hvorfor bringer en firkløver lykke?

- Det er fordi det er så sjeldent man finner det. Når man finner det skal man ta vare på den og gjerne presse den og ha den på seg, og det skal bringe lykke. Det er gammelt og kjent, sier hun.

Også kløverbladet har vanligvis tre blader, men at den av og til oppstår med fire blader, er bare naturlig variasjon, ifølge botanikeren.

- Det er ikke noe misfoster. Sånn er det i naturen, det er naturlig variasjon, sier Bjureke.

- Bra reklametriks
Hun mener en firkløver som logo passer bra for Senterpartiet.

- Kløveren er prinsipielt bra valgt med tanke på at det er Senterpartiet, siden kløver er en engart som brukes til fôr. Så å velge kløver er veldig logisk med tanke på at de er et parti som satser på vern av jordbruket, sier Bjureke, og legger til:

- Det er jo et bra reklametriks om de bevisst har tatt feil plante. Men jeg er ikke helt sikker på om det her er bevisst, sier hun.

I tillegg til Senterpartiet har organisasjonen 4H firkløveren som logo. Firkløveren blir også brukt av andre sentrumspartier i Europa.