Gå til sidens hovedinnhold

Sp under sperregrensen

Senterpartiet får rekordlave 3,7 prosent og faller under sperregrensen på månedens politiske barometer fra Opinion.

Oslo (ANB): Valget av Liv Signe Navarsete til ny partileder etter Åslaug Hagas dramatiske avgang ser altså ikke ut til å ha hatt noen positiv effekt blant velgerne. Målingen er utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) i perioden 16. til 21. september.

– Vi kan ikke forvente at valget av ny Sp-leder skal slå ut over natta. Jeg får ikke panikk av denne målingen, sier generalsekretær Ivar Egeberg i Senterpartiet til ANB.

Senterpartiet har gått tilbake 1,5 prosentpoeng den siste måneden, men Egeberg ser ingen spesiell grunn til at Sp skulle falle på målingen nå.

Dramatisk for Sp
Senterpartiet får en oppslutning på rekordlave 3,7 prosent. Partiet faller dermed under sperregrensen på landsbasis, og får bare to representanter på Stortinget, én fra Nord-Trøndelag og én fra Møre og Romsdal.

I en annen valgmåling utført av Norstat for NRK har Arbeiderpartiet gjenvunnet posisjonen som landets største parti.

LES OGSÅ: Ap større en Frp

Valgforsker Bernt Aardal beskriver utviklingen for Senterpartiet som dramatisk. Selv om denne siste målingen fra Opinion er spesielt dårlig for partiet, har det også beveget seg farlig nær sperregrensen på målinger fra andre institutter.

– Opinions måling avdekker at Senterpartiet er i en veldig utsatt posisjon. Partiet lekker nå velgere til nær sagt alle andre partier, og aller mest til det store sofavelgerpartiet, sier Aardal.

Lav lojalitet
Bakgrunnstallene bekrefter at Sp-velgernes lojalitet til sitt gamle parti er på et lavmål. Bare 37,6 prosent av dem som oppgir at de stemte Sp ved stortingsvalget i 2005, sier at de ville ha gitt sin stemme til partiet hvis det var valg nå. Til sammenligning holder lojaliteten blant Frp’s velgere seg stabilt på rundt 90 prosent.

– Så vi har ikke fått noen klar «Navarsete-effekt» etter skiftet av partileder?

– Tydeligvis ikke i forhold til velgerne. Men jeg tror nok valget av Navarsete innebærer en avklaring som kan ha en viss betydning når det gjelder å skape samling og entusiasme internt i partiet, sier Aardal.

Selv om Sp vanligvis er flinke til å mobilisere ved valg, er det helt klart at de denne gangen står foran en særdeles vanskelig oppgave, konkluderer valgforskeren.

Frp er størst
Fremskrittspartiet troner fortsatt øverst med en oppslutning som ligger stabilt fra forrige måned på 32,8 prosent. Høyre fortsetter nedturen. Arbeiderpartiet ser derimot ut til å ha kommet i siget igjen med en framgang på 3,1 prosentpoeng. Det gir Ap 26,2 prosent oppslutning.

En mandatberegning på basis av målingen viser at de tre regjeringspartiene Ap, SV og Senterpartiet til sammen ville ha fått 62 av de 169 representantene på Stortinget. Det er 25 mindre enn i dag. Høyre og Frp ville til sammen ha fått 83 representanter, bare to unna flertall på Stortinget.

Kommentarer til denne saken