Gå til sidens hovedinnhold

Sp vil bruke flere oljemilliarder

Senterpartiet vil bruke 40 oljemilliarder ekstra i neste stortingsperiode.

Det er beskjeden fra Liv Signe Navarsete og resten av programkomiteen i Senterpartiet.

– Vi har nå et økonomisk handlingsrom som bør utnyttes. I stedet for å kaste penger etter de velfødde i Norge bør vi investere i framtidig vekst, sier Navarsete, som fredag blir valg til ny leder i Senterpartiet.

Hun mener at landet har 40 milliarder kroner mer å rutte med de neste fire årene og tar derfor til orde for å investere storstilt i veier og jernbane pluss forskning og kunnskap.

– Hvis vi ikke gjør dette i dag, når skal vi da kunne gjøre det alle ser at trengs, spør Navarsete.

Hun viser overfor Avisens Nyhetsbyrå (ANB) til at regjeringen har holdt igjen på oljepengebruken i en tid med press i økonomien, men peker på at situasjonen nå er i ferd med å bli en annen.

Investeringer
– Nå ser vi at konjunkturene faller som en stein utenfor landet vårt mens økonomien i Norge også får en knekk, sier hun. Regjeringen bruker i år 3,7 prosent avkastning fra oljefondet, mens Navarsete mener det er rom for å følge handlingsregelen slavisk og bruke fire prosent.

Så lenge Norge bruker disse oljepengene på investeringer og ikke drift, så vil det ifølge Navarsete ikke presse renta opp.

Hun og Sp vil også ha en reform der viktige samferdselsprosjekt blir finansiert særskilt og binder opp flere års budsjetter. Dette kan være aktuelt for å realisere nytt dobbeltspor mellom Oslo og Ski så vel som nye stamveier.

Øker skatten?
Liv Signe Navarsete mener en fortsatt rødgrønn regjering bør ha handlefrihet til å sette opp skattene i neste periode dersom det skulle bli nødvendig.

– Skattenivået fra 2004 kan ikke være fasiten for all evighet, sier Navarsete. Senterpartiets programkomité vil gjøre formuesskatten og inntektsskatten mer progressiv, gjennom økt skatt på høye inntekter og lettelser i bunnen.

– Hvor stor skattebyrden skal være må avhenge av den økonomiske situasjonen. Hvis vi ønsker å dra inn kjøpekraft, så er det ikke så mange måter å gjøre det på, sier hun og legger til at et høyt rentenivå er usolidarisk. Da er økt skatt et bedre alternativ, mener Navarsete. (ANB)

Kommentarer til denne saken