Gå til sidens hovedinnhold

Spania etterforsker CIA

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA etterforskes i Spania. Bakgrunnen er opplysninger om at CIA har kidnappet «mulige terrorister» rundt om i verden.

Disse kidnappingene og påfølgende «avhør» skal ha pågått siden terroraksjonene i New York i 2001.

Ifølge canariposten.com er det den kanariske avisen La Opinion de Tenerife som har kommet med avsløringene. CIA-agenter har kidnappet «mulige terrorister», brakt dem om bord i fly innredet som fengsler, og fløyet dem til et tredje land, som Marokko og Kenya. Der har fangene blitt torturert, uten rettssak eller annen form for rettergang. Noen av fangene er også fraktet til militærbasen Guantanamo på Cuba.

Etterforskes
Den spanske statsadvokaten er nå koblet inn i etterforskningen, etter at det ble avslørt at CIA ved minst sju anledninger har brukt flyplassen Reina Sofia sør på Tenerife, og minst tolv ganger flyplassen Los Rodeos nord på Tenerife, til denne fangetransporten. Også flyplassen Son Sant Joan på Mallorca er benyttet, minst sju ganger, skriver canariposten.com.

Flyene har hver gang blitt værende 20 timer på flyplassen etter ankomst, og spanske påtalemyndigheter etterforsker nå om de mange timene på kanariske flyplassene har vært benyttet til tortur av fangene.

FN koblet inn
Det er foreløpig uvisst hvem som har gitt CIA lov til å opptre på spansk jord. Etterforskningen fra den spanske statsadvokaten har så langt vist at den amerikanske ambassaden i Spania er ukjent med CIAs aksjoner og nekter et hvert kjennskap til saken.

Også FN er koblet inn i saken, og en talsmann for organisasjonen sier de ser svært alvorlig på opplysningene, og understreker at de vil ta saken opp med amerikanske og spanske myndigheter.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller