Gå til sidens hovedinnhold

Spania senker euroen

Ny frykt sprer seg.

Euroen faller for andre dag på rad mot dollar og japanske yen. Frykten for at Europas krise sprer seg til Spania og svakere utsikter for den europeiske økonomien, er årsaken til at investorene selger seg ut av euro.

Euroen er nå på det laveste nivået mot yen på åtte år og mot dollar er euroen nede på 1,23 mot 1,26 på fredag. I helgen kom Det internasjonale pengefondet (IMF) med en oppfordring om at Spania må styrke landets banksektor og hele økonomien. Dette økte spekulasjonene om at europeiske banker står over for ytterligere tap.

- Nyheten om at spanske myndigheter over helgen har tatt over den lille sparebanken CajaSur blir trukket frem som medvirkende til eurosvekkelsen. En liten nyhet i seg selv, men for tiden skal det svært lite til før investorene vender den felles europeiske valutaen ryggen. Det hjalp heller ikke at spanske fagforeninger var ute og truet med streik på bakgrunn av innstrammingstiltakene som nylig ble lansert av spanske myndigheter, skriver DnB Nor Markets Anders Grøn Kjelsrud i en melding.

Mot kroner handles euroen for rundt 8,06-8,07 i morgentimene tirsdag.

Svakt pund
Det britiske pundet har blitt hardt rammet av markedenes økte fokus på statsfinanser, og har svekket seg i takt med euroen de siste ukene.

DnB Nor Markets skriver at det også ligger an til rekordstore posisjoneringer for ytterligere pundsvekkelse fremover. Pundet har falt, til tross for at det britiske koalisjonsregjeringen la frem sine første planer om hvordan de vil kutte i underskuddet. Planene, som må tolkes som første steg i en serie av nødvendige kutt, innebærer anslagsvis en reduksjon i offentlige utgifter på 6,25 milliard pund i år.

- Kuttene fokuserer på det finansminister Osborne karakteriserer som ”low priority and back office functions”, men omfatter også mer ømfintlige områder som bidrag ved barnefødsel. Av britiske publikasjoner i dag blir trolig de reviderte bruttonasjonalprodukt-tall for første kvartal de viktigste. Forhåndsestimatene blir til tider relativt kraftig revidert, og kan dermed skape en del markedsreaksjoner. Veksten fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år ventes å bli opprevidering fra 0,2 prosent til 0,3 prosent, skriver DnB Nor.

Strammes til
I tråd med uroen i finansmarkedene, strammes også handelen mellom bankene til.

- Vi merker også at interbankmarkedet i alle relevante valutaer fortsetter å stramme seg til og at det private obligasjonsmarkedet i Europa har hatt sin dårligste måned siden finanskrisa. Spreadene mot de antatt sikre statene utvider seg samtidig som markedet for nyemisjoner tørker opp, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.

Kommentarer til denne saken