Gå til sidens hovedinnhold

Spania til semifinalen etter straffedrama

Tre straffer på to minutter mellom Paraguay og Spania.

PARAGUAY - SPANIA 0-1:

Etter tre fantastiske kvartfinaler som har inneholdt straffe på overtid, straffesparkkonkurranser, en fantastisk opphenting mot Brasil og ydmykelse av Argentina, hadde kampen mellom Paraguay og Spania mye å leve opp til.

Og det ble med bare ett mål da Spania spilte seg til semifinale.

Men om det var dramatikk? Gjett om det var.

På stillingen 0-0 mente nemlig dommer Carlos Batres at det var på tide å skape litt liv i kampen, og dømte like godt tre straffer i løpet av to spilleminutter i den andre omgangen.

Og ettersom Xabi Alonso måtte ta sin straffe om igjen, etter først å ha satt den i mål, sto kampen fortsatt målløs da Real Madrid-spilleren brente det neste forsøket.

Dommeren fikk skryt
Likevel endte det med Spania-seier, med David Villas scoring sju minutter før slutt.

Men heller ikke han kunne gjøre det uten dramatikk - ballen måtte innom stolpen tre ganger før den havnet i nettet, til ellevill spansk jubel.

Og etter kampen får også dagens mann i rampelyset, dommer Carlos Batres, skryt av Viasats fotballekspert Erik Solér.

- En ting er klinkende klart: Dommeren var kanongod, mener Solér, som imidlertid mener at Spania skulle ha fått tildelt enda et straffespark etter Xabi Alonsos miss.

Akkurat dét bryr ikke en av de spanske heltene, Iker Casillas, seg om etter at Spania har spilt seg til sin første semifinale i et VM noen gang.

- Et stort øyeblikk
- Dette er ingen liten prestasjon. Lagkameratene mine spilte en fantastisk kamp. Dette laget, med all den kvaliteten vi har, kan nå langt, mener keeperhelten.

Trener Vicente del Bosque har måttet tåle kritikk etter at Spania ikke har vist seg fra sin beste side under mesterskapet i Sør-Afrika, men mener semifinaleplassen er et svar på tiltale.

- Vi er blant de fire beste i VM. Det er et stort øyeblikk for spansk fotball, sier del Bosque.

Paraguay på sin side var knuste etter nederlaget. Med litt hell og litt større dyktighet, kunne søramerikanerne avansert til sin første semifinale i VM-historien.

- Vi ga alt, vi hadde mulighetene. Men uheldigvis scoret Spania, og ikke Paraguay, sier lagets trener Gerardo Martino etter kampen.

Han kan imidlertid trøste seg med at Paraguay bidro til å skape en mildt sagt dramatisk match, selv etter en nokså kjedelig førsteomgang.

Villa sendte også Portugal ut: Adiós, Ronaldo!

Feilaktig anullering?
Det var langt fra noen fyrverkeri av en første omgang som ble servert oss fra Ellis Park Stadium i Johannesburg.

Spania hadde mye av ballinnehavet, men slet med å skape sjanser mot det kompakte, paraguayanske forsvaret.

Det nærmeste VM-favorittene var en scoring, var da Xavi ladet skuddfoten fra 30 meter en knapp halvtime ut i kampen. Skuddet fikk en fin dupp, men endte likevel over målet til Paraguays keeper Justo Villar.

Paraguay på sin side hadde faktisk en ball inne i nettet, men Nelson Valdez’ mål etter et frispark fra høyrekanten ble anullert av den guatemalesiske dommeren Batres: Om avgjørelsen var feilaktig, er imidlertid fortsatt åpent for diskusjon.

Maradonas Argentina ute: - Det var som et knockoutslag

Etterlyste Fabregas
Lagene gikk dermed målløse av banen etter de første 45 minuttene, og i pausen etterlyste Viasat-ekspertene Erik Solér og Jan Jönsson Cesc Fábregas på banen, som knapt nok har fått spille for Spania under VM i Sør-Afrika.

- Ta ut Torres, han ser drita dårlig ut, mente Solér, og ble bønnhørt av Spanias landslagstrener Vicente del Bosque ti minutter ut i andre omgang.

Og fra Fábregas ble byttet inn i det 56. spilleminuttet, tok det tre minutter før det eksploderte fullstending i kampen.

Først i Iker Casillas’ ende av banen.

Ghana ute: - Farvel, Afrika!

Tre straffer på to minutter
Gerard Piqué holdt nemlig svært så urutinert i trøya til Óscar Cardozo på et hjørnespark, og ble belønnet med gult kort og straffespark imot av dommer Batres.

Cardozo tok straffesparket selv, men forsøket fra den vanligvis svært så sikre straffeskytteren ble reddet av keeper Casillas, som holdt ballen med fast grep.

Keeperen satte deretter raskt i gang en kontring for Spania, og inne i Paraguays 16-metersfelt fikk David Villa en dytt i ryggen, falt litt enkelt - og igjen pekte dommeren på straffemerket, denne gangen til Spanias fordel.

Xabi Alonso gjorde seg klar, og plasserte straffen sikkert i mål. Men dommer Batres likte seg svært så godt i rampelyset denne kvelden.

Spanjolene hadde nemlig løpt inn i 16-meteren før Alonso hadde skutt, og dermed måtte Real Madrid-spilleren ta straffesparket om igjen.

Åttedelsfinalen: Paraguay vant på straffespark

Snytt for nok en straffe
På den tredje straffen på to minutter valgte Alonso motsatt side, men denne gangen var keeper Villar med på notene og reddet skuddet.

På returen felte keeperen til alt overmål en spansk spiller som var på vei mot å sette ballen i målet, men nå var det tydeligvis nok, og Spania fikk kun hjørnespark - og ikke en ny straffe av dommeren.

Etter straffedramaet roet spillet seg noe ned, men mot slutten av kampen skulle det igjen koke i Johannesburg.

Og endelig kunne Spania juble over mål - men bare så vidt det var.

Samleside: Alt om fotball-VM

Stolpe-stolpe-inn
Med sju(!) Barcelona-spillere på banen (i tillegg til Cesc Fábregas, som fort også slutter seg til katalanierne i løpet av sommeren), satte Andrés Iniesta i gang et vakkert angrep for Spania.

Etter å ha driblet seg fri serverte Iniesta ballen videre til Pedro Rodriquez, som smalt ballen i stolpen.

På returen var David Villa på plass, og sendte ballen i stolpen, før den spratt tilbake i den andre stolpen og inn i nettet.

Endelig var lykken på Spanias side, og David Villa kunne feire sin femte scoring i mesterskapet.

Like før slutt fikk Paraguay en kjempemulighet til utligning, men Iker Casillas fikk reddet sin egen retur da innbytter Roque Santa Cruz fikk sjansen fra sju meter.

Spania holdt ut, og er klare for sin første semifinale i VM-historien. (Landet kom på fjerdeplass i VM i Brasil i 1950, da det imidlertid ikke ble spilt semifinaler.)

Der møter de Tyskland, som tidligere på dagen overkjørte Argentina med 4-0.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken