Gå til sidens hovedinnhold

Spansk tillit på pinebenken

Krisen i EU øker i styrke.

Spania skal for alvor teste investorenes tillit når landet torsdag skal forsøke å hente inn tre milliarder euro i et presset obligasjonsmarked.

Dette skjer dagen etter at landets kredittrating ble satt under vurdering av kredittvurderingsinstituttet Moody's, som dermed åpner opp muligheten for en nedgradering.

Den spanske regjeringen har med en omfattende spareplan satt alle kluter til for å redusere landets tosifrede budsjettunderskudd. Men til tross for dette har Moody's gitt uttrykk for at de er bekymret for om de varslede kuttene er omfattende nok. I tillegg mener kredittbyrået at spanske banker har et større behov for rekapitalisering enn først antatt, skriver borsen.dk.

Men de tre milliardene blir som småfisk å regne sammenlignet med de 170 milliardene med euro landet må hente inn i 2011 for å refinansiere eksisterende gjeld og finansiere det løpende budsjettunderskuddet.

Elena Salgado, den spanske finansministeren, understreket onsdag at Moody's ikke hadde satt spørsmålstegn ved Spanias solvens, men at Spania bør fremskynde de økonomiske reformene for å få kontroll over budsjettunderskuddet.

Toppmøte
- Gjeldskrisen og uroen i finansmarkedene er ventet å bli hovedtema når EUs toppledere møtes i Brussel torsdag og fredag. Hvorvidt møtet vil resultere i nye konkrete tiltak som kan gi en varig løsning på krisen er tvilsomt, skriver Ida Wolden Bache, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, i sin morgen rapport.

Tyskland har tidligere gjort det klart at landet vil motsette seg en utvidelse av eurolandenes stabiliseringsfond og opprettelse av e-obligasjoner. Derimot har Tyskland sagt seg positivt innstilt til å tilføre den europeiske sentralbanken ytterligere kapital til kjøp av statsobligasjoner i de kriserammede landene. Denne kapital utvidelsen skal komme fra alle medlemslandene og blir spesielt aktuell dersom det blir snakk om å kjøpe spanske obligasjoner.

Kronologien
Men nå er det først og fremst Portugal som blir ansett som neste land ut i dominorekken som må krype til korset og be om økonomisk støtte fra EUs medlemsland.

- Renten på portugisiske statspapirer med tre måneders løpetid endte på 3,40 prosent ved onsdagens auksjon. Denne renten er lavere enn det hadde vært fryktet i forkant, men likevel høyere enn ved forrige auksjon av portugisiske statsobligasjoner, skriver Bache.

Den økende renten illustrerer og forsterker inntrykket av at Portugal blir den neste dominobrikken.

Lyspunktet
Den irske nasjonalforsamlingen godkjente redningspakken fra EU og IMF i går, og det er ventet at IMF vil gi sin endelige godkjenning i løpet av de nærmeste dagene.

Les også: Ikke alt er galt i Irland

I tillegg ble det i går lagt fram en analyse som viser at det irske næringslivet beveger seg i en positiv retning.

Les flere saker på NA24

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken