Gå til sidens hovedinnhold

Spår ny istid fra 2055

Vi trenger ikke lenger frykte global oppvarming, mener russisk klimaforsker. Han spår en ny «liten istid», og norsk solekspert underbygger spådommen.

Mellom 2005 og 2060 vil en ny «liten istid» inntreffe, og den vil vare mellom 45 og 65 år, mener den russiske klimaeksperten Khabibullo Abdusamatov. Det melder det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti. Abdusamatov får støtte av flere kollegaer i det russiske forskningsmiljøet.

- Ikke umulig
Seniorrådgiver Pål Brekke i Norsk Romsenter sier det ikke er umulig at en kaldere periode kan komme om 50 år, men deler ikke den russiske forskerens uttalelser om det er bare solen som styrer klimaet. Det er en kombinasjon av menneskeskapte klimaendringer og naturlige, mener Brekke.

- Det er usikkerhet om hvor stor innvirkning sola har på klimaet i forhold til de menneskeskapte effektene. Om det er slik at sola har så stor betydning som vi tror, er det - som den russiske forskeren spår - riktig at vi vil få en nedkjølingsfase om rundt 50 år, men dette er avhengig av at solen bidrar mer enn de menneskeskapte klimaendringe forteller Brekke til Nettavisen.

Han forklarer at det er mange faktorer som spiller inn i solens stråling på jorden.

- Solen stråler i sykluser på 11 år, der det går mellom høy og lav aktivitet. Dette har ingen enorm effekt på temperaturene, og vi merker det ikke til daglig, siden det går over tid.

Sterkeste sol på århundrer
Han sier solen er på sitt sterkeste og mest aktive på flere hundre år, og at vi trolig får en nedkjølingsperiode framover, dersom det er solen som dominerer klimaendringene.

Seniorrådgiveren peker på at også flere ting har effekt på strålingen.

- Etter et vulkanutbrudd vil man kunne se temperaturforskjeller etter et par år på grunn av sot og støv som hindrer sollyset.

Brekke mener det er svært viktig med mye forskning og kunnskap om solen, og sier det er et stort internasjonalt satsingsområde.

- Det er dessverre stor usikkerhet og mye diskusjon om solens effekt på klimaet. Om 10-20 år vil vite mye mer, forteller han.

- Spinnville og gale
Direktør Pål Presterud i Senter for klimaforskning, CICERO, har ikke noen særlig tillit til russiske klimaforskere.

- De er spinnville og gale. Kommer med ville påstander i øst og vest, uten faglig grunnlag. De har ingen tiltro i forskermiljøer. Det kan jeg iallfall si på generell basis, sier Presterud til Nettavisen.

Han mener at russerne gjennom lengre tid har kommet med så mange udokumenterte påstander at de har mistet all troverdighet, men presiserer at han ikke kjenner til den aktuelle forskeren.

Klimaforandringer før CO2-tiden
Menneskelige faktorer som utslipp av drivstoffgasser, urbanisering og avhugging av regnskog får mye av skylden for klimaforandringene, men Brekke peker på at før CO2-utslippenes tid var det også til tider store klimaforandringer. Fra 1645 til 1715 var den såkalte «lille istid». I denne perioden opplevde Europa og Nord-Amerika ekstremt kalde vintre.

- Om det viser seg at solen har så stor innvirkning på klimaet som en del forskere tror, vil en redusert solaktivitet kunne motvirke menneskeskapte effekter og vi vil kunne få det vi kan kalle en liten istid. Det betyr ikke dramatiske temperaturforskjeller, men små endringer har betydninger for klimaet, sier Pål Brekke.

Av de største spørsmålene i vår tid
Seniorrådgiveren i Norsk Romsenter tror vi kan få overraskelser.

- Det kan hende at solen spiller en mer sentral rolle i oppvarmingene enn det FNs klimapanel og flere klimaforskere legger til grunn. Den som hevder at debatten er over har en grunnleggende uvitenskapelig tilnærming til et av de største spørsmålene i vår tid, sier Brekke.

Kommentarer til denne saken