Tidligere denne uken tok Andreassen i mot Samfunnsøkonomenes prognosepris for 2010. Ingen spådde den økonomiske utvikling bedre i 2010 enn sjeføkonomen i meglerhuset First Securities.

- Du var veldig beskjeden i en kommentar til Dagens Næringsliv da du nærmest unnskyldte deg med at selv blinde høner finner korn?

- Den uttalelsen har sammenheng med at det er usikkerhet knyttet til økonomiske spådommer, noe de fleste har fått med seg de siste årene, sier Andreassen.

- En gjennomgang av de siste årenes prognosepris viser at du og First alltid hevder deg i toppen. Vi tviler på at sammenligningen med en blind høne er relevant. Hva kan du fortelle NA24s lesere om privatøkonomien i året og årene som kommer. Får vi mer eller mindre penger i lommeboken?

Mange får mer, noen får mindre
- Det blir bra for mange takket være god lønnsøkning både i år, og til neste år. Inflasjonen holder seg relativt lav slik at nordmenn i jobb, med lav gjeld, får tykkere lommebok. De som kan bekymre seg litt er dem med store lån. De vil få litt tynnere lommebok, for renta skal kraftig opp, sier Andreassen.

- Hvor mye?

- I løpet av 2013 tror jeg gjennomsnittlig utlånsrente hos bankene ligger på det vi historisk kaller et normalrentenivå - mellom seks og syv prosent. For noen innebærer det en dobling av dagens rente, sier Andreassen.

Holder Andreassens prognoser vil nordmenn med mer enn tre ganger inntekten i gjeld få mindre penger å rutte med om to år fra nå.

Nordmenn med stor gjeld får tynnere lommebok
Det viser følgende enkle regnestykke basert på Andreassens prognoser:

Forventet lønnsvekst i 2011 er 3,5 prosent og fire prosent i 2012. Det betyr at lønnsutbetalingen for en med 400.000 kroner i årslønn vokser til 430.560 kroner i 2013 - en vekst på 30.560 kroner. Andreassen regner med en effektiv skatteprosent på 30 prosent som reduserer lønnsøkningen til effektivt 21.392 kroner (vi holder inflasjon utenfor).

Med 1,2 millioner kroner i gjeld vil tre prosent økt rente fra nå til 2013 innebære at renteutgiftene øker med totalt 36.000 kroner i erioden. Skattefradraget på gjeldsrenter sørger for at renteutgiften reduseres til 25.920 kroner effektivt.

Denne personen får cirka 4.500 kroner mindre å rutte med i 2013 sammenlignet med i år.

- Dette kan knapt kalles dramatisk, sier Andreassen som er uenig i budskapet i en Aftenposten-artikkel om at én av fem nordmenn vil få alvorlige problemer dersom renten kommer tilbake til normalnivåer på mellom seks og syv prosent.

Lat som renten er seks prosent
Han har uansett et innstendig råd til nordmenn med gjeld:

- Begynn å late som at renten allerede i dag er på mellom seks og syv prosent og tilpass privatøkonomien etter det, sier han.

Boligprisutviklingen er et annet område folk bør forvente endringer.

Sterk etterspørsel, færre boliger for salg kombinert med lav nybygging sørger for at boligprisene i år stiger med cirka ni prosent i forhold til 2010. Men så er det stopp. Renteøkninger og økt nybygging sørger for at tilbudssiden kommer i gang igjen.

- Jeg ser derfor for meg at boligprisene fra 2012 og utover vil stige omtrent i tråd med inflasjonen – altså cirka 2,5 prosent årlig. Det kan godt hende boligprisstigningen havner under inflasjonen, slik at boligene faktisk synker i realverdi fra 2012, sier Andreassen.

Han mener det i så fall er en bra utvikling siden nordmenns gjeldsnivå er rekordhøyt og boligprisene er svært høye i forhold til de fleste målestokker.

I tabellen under ser du økningen i renteutgifter dersom renten din øker fra 3,2 prosent i dag til 7,0 prosent i 2013: