Gå til sidens hovedinnhold

Sparket direktør flyktet til fjells

Men sykehotellet som kostet Åge Danielsen jobben sparer sykehuset for 40 millioner kroner årlig.

Etter å ha sittet timevis og ventet i kjelleren på Forvalterboligen på Rikshospitalet torsdag kveld, fikk Åge Danielsen i natt beskjed fra styret om at han er sparket som sykehusets administrerende direktør. Etter det Nettavisen får opplyst, har Danielsen reist til fjells og vil ikke kommentere sin avgang på denne siden av helgen.

På Rikshospitalet er det full oppstandelse i dag. Før gårsdagens styremøte ropte demonstrerende ansatte «Heia Åge! Heia Åge!». Så vedtok styret kostnadskutt på 400 millioner kroner og sparket direktøren. I dag avvikles det flere allmøter. Først ute er Rikshospitalet klokken 14.00. På Radiumhospitalet starter allmøtet en halvtime senere.

- Det er en trist dag. Nå må vi bare brette opp ermene og gjøre jobben vår, sier kommunikasjonsdirektør Trine Lind ved Rikshospitalet til Nettavisen.

40 millioner
For utenforstående kan saken virke merkelig, for på styremøtet i går forklarte administrasjonen at sykehotellet på Radiumhospitalet vil gi besparelser på inntil 40 millioner kroner årlig. 10-15 millioner kroner spares på hotellutgifter. Og 26,5 millioner kroner spares inn i form av redusert drift ved at flere pasienter får dagbehandling.

Det betyr at hele hotellinvesteringen på 125 millioner kroner ville tjent seg inn på cirka tre år.

På toppen av det hele hadde ikke Rikshospitalet vært nødt til å ta denne investeringen selv, siden Norlandia Omsorg var på banen med tilbud om å finansiere og lede byggingen av hotellet.

Treg behandling
I går kom det fram at Rikshospitalet sendte søknad om å få sette i gang med sykehotellet til Helse Sør-Øst 6. juli i fjor. Fungerende styreleder Kristin Ørmen Johnsen kunne fortelle at hun har fått signaler fra Helse Sør-Øst om at saken ikke kan behandles før april/mai i år.

På Radiumhospitalet står heisekranen og stillasene til sykehotellet klare for byggestart. Ifølge sykehusadministrasjonen koster leien av riggen en millioner kroner i måneden. Byggingen skulle ha startet i januar, men ble stanset. Så langt har byggestansen kostet to millioner kroner.

Styret vedtok i går å ta ned riggen innen 1. april, om Helse Sør-Øst ennå ikke har gitt klarsignal til sykehotellet. Å pakke ned riggen kosten enda en million, opplyste administrasjonen. Og det koster nok en million å sette den opp igjen.

For styret ved sykehuset har siden 2005 stått fast på at sykehotellet skal bygges. Og det står styret fortsatt ved.

- Absurd
Administrerende direktør Nina Torp Høisæter i Norlandia Omsorg sier til Nettavisen at selskapet kontaktet Rikshospitalet og tilbød seg partnerskap på eiendomsutviklingen knyttet til hotellet allerede i august i fjor. I desember fikk selskapet beskjed om at prosjektet var stoppet av Helse Sør-Øst.

- Vi var ikke ferdig med forhandlingene, sier Høisæter, men bekrefter at det kunne ha vært aktuelt for Norlandia Omsorg å ta hele investeringen.

Hun sier at hun egentlig ikke forstår hva som er problemet med å bygge sykehotellet.

- På vegne av pasientene må jeg si at dette virker absurd. Å bygge sykehotellet er vinn-vinn for alle involverte parter. Og jeg skulle tro at det var i politikernes interesse at Radiumhospitalet blir i stand til å ta seg av flere pasienter, sier Høisæter.

Kommentarer til denne saken