Anders Ulstein mistet jobben i organisasjonen Actis etter å ha kommentert på Document.no.

- Jeg skrev en artikkel på ettermiddagen 22. juli, etter pressekonferansen der statsministeren kommenterte det som hadde hendt i regjeringskvartalet. Dette var før vi kjente til drapene på Utøya. Jeg skrev at jeg opplevde ham som svak og famlende, og forklarte hva jeg todde var grunnen til det. Jeg tror at statsministeren på dette tidspunktet nok regnet med at det kunne være islamister som sto bak angrepet. Hvis det var tillfellet ville det skapt svært store problemer for regjeringens politikk. Dette trodde jeg ga svaret på hvorfor han var vaklende, forteller Ulstein til Nettavisen.

Du kan lese kommentaren, og presiseringen, her. Ulstein skrev sin analyse før hendelsene på Utøya og gjerningsmannen Anders Behring Breivik var kjent.

- Analysen var saklig, men formen var veldig skarp. Etter det som skjedde på Utøya er selvfølgelig dette vanskelig å forstå. Men poenget var ikke å skrive at «nå har islamistene rammet oss», men å analysere statsministerens reaksjon. Dette var potensielt en fundamental utfordring for regjeringens politikk, forklarer han.

- Malplassert innlegg
Det tok ikke lang tid før han merket reaksjonene.

- Etter angrepene ble det mye fokus på Document.no, der Anders Behring Breivik viste seg å hadde opptrådt i kommentarfeltene og nevnt i manifestet sitt. Og der sto jeg med et utdatert innlegg. Jeg har grunnlag for det jeg skrev, men folk så meg som en rå Stoltenberg-kritiker i dager der framsto som samlende og god.

- Dagen etter kommer en reaksjon fra en fyr på Universitetet i Oslo; sendt til meg, sjefen min og med kopi til pressen. Han skriver at jeg bør skamme meg og sove dårlig om natten, forteller Ulstein.

- Dette setter i gang prosessen. De fryktet at mine private innlegg kunne skade Actis.

I et innlegg på Document.no har Ulstein lagt ut et notat som ble komponert av organisasjonen. Her står det blant annet at det er «klart at Anders forutsetter at det er islamister som står bak».

- I notatet til styret blir det fremsatt beskyldninger om at jeg deler noen meninger med Behring Breivik. Jeg gjør jo ikke det, og det er en fryktelig anklage å få. De skrev at jeg lider av fremmedfrykt, er islamofob og en rekke andre generaliseringer.dette er galt, og det er dessuten helt uakseptabelt at ens ulike meninger om politikk og kultur skal ganskes av en arbeidsgiver, sier Ulstein.

«Umulig å fortsette arbeidsforholdet»
Han håpet at situasjonen skulle roe seg, og at det skulle komme noen motforestillinger. Men et par uker etter behandles saken i styret, som vedtar at det er umulig å fortsette arbeidsforholdet.

- Du får en følelse av å bli utstøtt. Ikke bare fra Actis. Det er var i en tid og stemning som bar preg av heksejakt mot alt som kunne assosieres med for eksempel islamkritikk. Det var en stor belastning, forteller Ulstein.

- På den tiden skulle vi bygge hus, vi hadde akkurat flyttet og kona hadde sagt opp jobben, vi hadde nettopp fått baby nummer tre. Livet var krevende nok, og så får du dette på toppen. Det var en personlig og økonomisk belastning.

Etter ett år som arbeidssøkende fikk han jobb hos Høgskolen i Ålesund.

- Jeg våget ikke å ta en rettssak fordi den ville foregå samtidig med 22. juli-saken. Med den stemningen som da rådet var jeg usikker på om jeg ville få en skikkelig behandling, særlig i media. Jeg kunne ikke ta den risikoen når jeg så blant annet hvordan andre ble behandlet.

Han understreker at han ikke har noe i mot Actis som organisasjon eller måten samarbeidet mellom dem ble avluttet på.

- Arbeidsforholdet og konflikten har jeg lagt bak meg, men historien må fram i lyset fordi det angår debatten om ytringsfrihet. Det er dessuten en del av historien etter 22. juli. Det er nok ikke så mange som mister jobben, men det er et press der ute mot å ytre seg. Og det er et spesielt klima som har bidratt til dette. Og jeg tror mange, ikke minst media, bør i tenkeboksen. Her er vi bare ved begynnelsen av en viktig diskusjon, tror jeg. Det er viktig for et levende demokrati.

Står for behandlingen
Nettavisen har onsdag kveld vært i kontakt med generalsekretær i Actis, Anne-Karin Kolstad, som viser til svarene hun har gitt i et intervju med NRK .

- Det er vanskelig å kommentere personalsaker offentlig. Men det er viktig at Actis, som er en aktiv politisk aktør, er partipolitisk helt uavhengige. Vi er avhengige av å ha samfunnsengasjerte ansatte, men de må ha respekt for alle meningsmotstandere uansett hva de måtte mene. Med bakgrunn i dette bestemte vi oss for å avslutte samarbeidet med Anders Ulstein, sier hun.

- Vi er veldig klare i denne saken på at vi står for hva vi har gjort.

Actis er et samarbeidsorgan for frivillige organisasjoner på rusfeltet.