Gå til sidens hovedinnhold

Sparket halve kongressen

En domstol i Ecuador har sparket 57 av landets 100 kongressmedlemmer. Slik blir det bråk av. Se video.

Minst sju personer ble skadd da demonstranter angrep kongressmedlemmer som prøvde å blokkere avgjørelsen.

Domstolen beskyldte 57 av landets kongressmedlemmer for å ha grepet inn i en folkeavstemming om landets grunnlov.

Tåregass
Politiet brukte tåregass for å spre demonstrantene, og måtte blant annet beskytte representanten Sylka Sanchez fra de rasende folkemassene. Fire andre kongressmedlemmer ble også bombardert med steiner og knyttneveslag da de ankom tinghuset i byen Rocafuerte, 245 kilometer fra hovedstaden Quito.

Kongressmedlemmene var i byen for å be en lokal domstol se på avgjørelsen fra domstolen i hovedstaden.

Fire politimenn og tre demonstranter ble skadd I sammenstøtene.

Samtidig deltok mange hundre mennesker i en fredelig støttemarkering til den nye grunnloven i landets største by Guayaquil.

Får mindre makt
Kongressen vedtok at det skal holdes en folkeavstemming i forrige måned, men gikk ikke med på å gi siste ord til en oppnevnt grunnlovskomité. Det fikk president Rafael Correa til å gripe inn.

Den venstreorienterte presidenten kom til makten 15. januar, og utløste politisk krise da han krevde at komiteen likevel skulle ha frie tøyler i utformingen av den nye grunnloven.

Correas motstandere mener han på denne måten begrenser makten til de politiske partiene i Kongressen. Correa selv avviser ikke dette, og skylder på omfattende korrupsjon og politisk ustabilitet.

Han har også uttalt at han ikke kommer til å akseptere avgjørelser i Kongressen eller i landets domstoler om å blokkere folkeavstemmingen.

Correa er den åttende presidenten i Ecuador på ti år.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren