Gå til sidens hovedinnhold

– Spektakulær solformørkelse

Tirsdag morgen kan du få med deg en av årets astronomiske opplevelser.

Bare timer etter at meteorsvermen Kvadrantidene når sitt maksimum natt til 4. januar, forsvinner solen bak månen.

– Soloppgangen tirsdag blir trolig en av de mest dramatiske vi har sett fra Norge. Den nest største solformørkelsen i Sør-Norge etter 1954 kan skape et av de vakreste og mest imponerende himmelfenomenene i Norge i moderne tid.

– Solen «smiler» til oss som en tynn, liggende banan mens den står opp og fargespillet fra formørkelsen blander seg med effektene fra den store formørkelsen, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard.Flottest i Skandinavia
De siste dagene har oppmerksomme mennesker med godt nattsyn kunne se en rekke stjerneskudd på himmelen. Jorden er på vei gjennom meteorsvermen Kvadrantidene og det betyr at meteoritter fyker inn i atmosfæren som stjerneskudd i det de brenner opp.

Nå får vi altså et nytt og langt mer tydelig himmelfenomen. Opptil 85 prosent av solen dekkes av månen og gjør at soloppgangen blir betydelig mørkere enn den normalt er på denne tiden av året. Formørkelsen er størst midt i Skandinavia, og astronomen mener at dette kan bli et av de flotteste syn vi noen gang har hatt på himmelen i Skandinavia. Årsaken er at både solen og månen virker mye større og flottere når du ser dem nær horisonten. Dermed vil også denne solformørkelsen bli ekstra fantastisk.

– Ingen steder i verden kan konkurrere med himmeldramatikken som oppstår når fargespillet fra soloppgangen blandes med det merkelige lyset fra en så stor formørkelse, sier Røed Ødegaard.

Hvor fantastisk det blir, avhenger selvfølgelig av hvordan været blir der du bor.

Sjekk været der du bor her.

Spesiell jul
Julen 2010 er helt spesiell når det gjelder solen, månen og jordens baner. Månen går i bane rundt jorden på omkring fire uker. Det betyr at annenhver uke kan solen, månen og jorden ligge på linje gjennom verdensrommet. Vanligvis går månebanen litt på skrå slik at den passerer over eller under solen og jordskyggen. Men ikke i år. Tre dager før julaften passerte månen inn i skyggen bak jorden og forårsaket en 73 minutter lang total måneformørkelse. To uker senere passerer månen foran solen og lager en av de største solformørkelsene i nyere tid.

Røde Ødegaard har laget en illustrasjoner for å vise hvordan solformørkelsen vil vises ulike deler av landet. I sør vil den skje høyere på himmelen, mens den i Trøndelag vil oppleves akkurat over horisonten.

PS: Selv om månen skygger for solen, så vil solstrålene likevel være så sterke at du ikke må se direkte mot stjernen.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken