Gå til sidens hovedinnhold

Spesialenheten skal etterforske mulig lekkasjer fra politiet

- Dersom lydopptak fra en straffesak er kommet på avveie, er det selvfølgelig alvorlig, sier etterforskningsleder til Nettavisen

I helgen avslørte VG at tidligere journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen lot en bruktbilselger spille agent og lure Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell til å tro at han hadde viktige opplysninger i Treholt-saken.

Malthe-Sørenssen selv avviser det hele, men avisen publiserte også lydopptak som skal stamme fra politiets etterforskning av en annen sak.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

- Etterforsker mulig brudd på taushetsplikt

I lydopptakene høres Malthe-Sørenssens telefonsamtaler fra i fjor, der han snakker med en svensk 51-åring og med Arne Treholts advokat Harald Stabell.

Spesialenheten bekrefter at de skal etterforske saken.

- Vi har besluttet å etterforske saken som mulig brudd på taushetsplikten. Vi var allerede i gang med å vurdere dette, men før beslutningen ble tatt ble vi kontaktet av gamle Asker og Bærum politidistrikt om ønske av gjennomgang av saken, sier etterforskningsleder Liv Øyen hos Spesialenheten til Nettavisen.

Hun ønsker ikke å kommentere denne saken spesifikk, men på generelt grunnlag sier hun:

- Hvis kommunikasjonskontroll og lydopptak fra en straffesak er kommet på avveie, er det selvfølgelig alvorlig.

Politiet: - Må undersøkes

Politiet i Oslo politidistrikt avdeling Asker og Bærum har ikke noen indikasjoner om at lekkasjene har skjedd fra politiet.

- Vi oversender saken til vurdering hos Spesialenheten. De samtalene som er publisert i media skulle ikke vært ute, og vi må prøve å finne ut hva som er skjedd her, sier visepolitimester i Oslo politidistrikt i Asker og Bærum Terje Nybø til Nettavisen.

- Vi har ikke noen indikasjon i det hele tatt, på noe som helst, at dette stammer fra politiet, men det må undersøkes om det er noe som kommer fra politiets rekker, nå som disse samtalene er publisert.

Han understreker også at det ikke er noen mistenkte så langt. Nybø ønsker ikke å svare på hvor mange som har fått tilgang på lydopptakene.

NRK varsler gransking

Malthe-Sørenssen har tidligere jobbet i flere riksdekkende redaksjoner, deriblant har han vært nyhetsredaktør i Nettavisen. Han har også jobbet for Dagbladet, Se og Hør og ABC Nyheter, i tillegg har han hatt frilansoppdrag for NRKs flaggskip Brennpunkt.

NRK har varslet at de nå vil saumfare alle saker hvor Malthe-Sørenssen har vært involvert.

NRK anslår at granskingen kommer til å ta «noen uker».

Sjefredaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum uttalte søndag til VG at det ikke er aktuelt å gjennomgå arbeidet Malthe-Sørenssen gjorde i sin tid der.

– Det er syv år siden han jobbet i Nettavisen. Siden det har han jobbet i andre medier, så jeg oppfatter ikke at dette har noe med oss å gjøre, sier han.

Reklame

Best i test påskeegg 2021