Gå til sidens hovedinnhold

- Spillerne prises ut av markedet

Tiden da norske spillere preget Premier League, er over. Ekspertene er enige om at Tippeliga-klubbene har priset nordmennene ut av det engelske markedet.

Som TV 2 Nettavisen skrev tidligere i dag, har antallet nordmenn i Premier League minket med 21 spillere siden sesongen 1999/2000. I løpet av de siste fem sesongene er det bare hentet fem norske spillere til den øverste ligaen i England.

Snart er trolig Premier League-dagene talte for både Ronny Johnsen i Newcastle og Southamptons Jo Tessem. Og det er lite som tyder på at nye norske spillere blir klar for England mens overgangsvinduet er åpent i januar. Med Ole Gunnar Solskjær langtidsskadet og Morten Gamst Pedersen ute i kulden i Blackburn, er det ikke usannsynlig at John Arne Riise og Claus Lundekvam blir de eneste nordmenne i aksjon.

TV 2 Nettavisen har snakket med nåværende og tidligere Englands-proffer og andre eksperter om årsaken til den manglende interessen for nordmenn i Premier League.

Gunnar Martin Kjenner, agent
Kjenner var agenten som i 1997 sikret Tore André Flo en gullkantet avtale med storklubben Chelsea. Han mener bonanza-tiden på 90-tallet var en eksepsjonell periode vi aldri får se igjen.

- Jeg tror årsaken til at det er så få nordmenn igjen er sammensatt. Det var jo en ekstrem periode på 90-tallet, sier Kjenner til TV 2 Nettavisen.

- På den tiden var landslaget veldig bra - det er en viktig faktor. Nå er ikke Norge på samme nivå. Dessuten har andre ting skjedd. De britiske ligaene har åpnet opp for mange nye land. Både Afrika, Øst-Europa og flere land på kontinentet, særlig Frankrike, leverer langt flere spillere til England enn tilfellet var på 90-tallet.

Kjenner tror dessuten de norske klubbene priser de nordmennene ut av Premier League.

- Det har selvsagt en sammenheng med pris. Norske klubber priser spillerne alt for høyt. De krever gjerne 20 millioner kroner for en Tippeliga-spiller uten å blunke. Det er for høyt. Morten Gamst Pedersen ble solgt for en høy pris, men det er unntaket som bekrefter regelen.

- Hele overgangsmarkedet har jo forandret seg de siste årene. Det virker ikke som de norske klubbene har tatt dette inn over seg.

- Dessuten har kanskje ikke de norske spillerne i England prestert godt nok. Flere og flere blir henvist til benken. Dette blir jo synsing, men jeg mener flere markerte seg positivt tidligere.

Claus Lundekvam, Southampton
Claus Lundekvam står bokført med 272 Premier League-kamper for Southampton etter overgangen fra Brann i 1996, og er den eneste av veteranene fra 90-tallet som fortsatt spiller fast i den engelske ligaen. Han er enig med Gunnar Martin Kjenner.

- Det har flere årsaker. Den viktigste tror jeg at prisene på skandinaviske spillere har økt drastisk. Klubbene her borte får ikke lenger de samme dealene som på 90-tallet. Dessuten har det vel en betydning at landslaget ikke er like sterkt som på 90-tallet, og spillerne dermed ikke er like attraktive, sier Lundekvam.

- Jeg er også overbevist om at nivået er høyere enn for åtte-ti år siden. Den engelske ligaen er veldig ettertraktet blant gode spillere.

Henning Berg, eks Blackburn og Manchester United
- Det er ikke én enkelt grunn til dette, sier Henning Berg, som er den eneste norske spilleren som har vunnet ligaen med to ulike klubber.

- Norske spillere har i en periode vært priset høyere enn det vi var på 90-tallet. Vi var relativt sett billigere da vi dro ut.

- Den engelske ligaen har et høyere nivå nå enn på 90-tallet. Nå spiller mange av de beste spillerne i Spania, Frankrike og resten av verden i England.

- Det vil alltid være perioder hvor det er mange gode spillere, og andre perioder med ikke like mange gode spillere. Den norske serien ble nok svekket da så mange spillere dro ut, og var ikke like bra for to-tre år siden. Nå begynner det å bli bra igjen.

- England er blitt mer systematisk rundt talentutvikling enn før. Mens Norge var et foregangsland når det gjelder å få frem unge spillere på 90-tallet, er de nå like gode, hvis ikke bedre, i Storbritannia.

Henning Berg er redd for at det faktum at stadig færre nordmenn spiller i Premier League, også svekker landslaget.

- Hvis utenlandsproffene ikke spiller i sine klubber, er det bedre at de spiller fast i Norge. Det viser jo for eksempel Steffen Iversens utvikling i Vålerenga. Men det er klart det er bedre for landslaget hvis Steffen Iversen spiller fast for Tottenham enn hvis han spiller fast for VIF. Og du kan ta Claus Lundekvam: Det er klart det er bra for Norge at han spiller mot flere av verdens beste spillere i en av de beste ligaene hver uke, mener mannen med flere Premier League-kamper enn noen andre nordmenn.

Åge Hareide, landslagstrener, eks. Manchester City og Norwich
Landslagssjefen var andremann ut av de norske spillerne i engelsk toppfotball. Han spilte for Manchester City og Norwich på begynnelsen av 80-tallet, og bidro på mange måter til å rydde vei for de mange norske spillerne som fulgte i hans fotspor.

- Jeg tror det er flere faktorer. Den viktigste er kanskje at storlagene der borte søker etter de store kanonene. Det er en trend at de velger fra øverste hylle, mener Åge Hareide.

Den tidligere englandsproffen synes imidlertid ikke situasjonen er dramatisk, og sier det ikke betyr noe for landslaget om Norges beste spillere holder til i Tippeligaen i stedet for Premier League.

- De spillerne som har gjort det bra her hjemme har også vært gode for landslaget. Jeg synes ikke dette er så trasig, det viktigtse er at spillerne får spille, sier landslagssjefen til TV 2 Nettavisen.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021