Gå til sidens hovedinnhold

Spillselskap møter staten i retten

Det norske spillmonopolet kan stå for fall. Kampen utkjempes nå i Oslo tingrett.

Spillselskapet Ladbrokes og den norske stat ved kulturdepartementet møttes tirsdag i Oslo tingrett i en sak som kan avgjøre det norske spillmonopolets framtid.

Ladbrokes, som i dag er en av de største aktørene i det uregulerte norske pengespillmarkedet, fikk i 2004 avslag på sin søknad om å formidle pengespill fra Norge. I dag skjer det via en utenlandsk server. Lotteritilsynet viste til Lotteriloven og svarte at de ikke kunne gi slik tillatelse fordi det vil kreve en lovendring. EFTA-domstolen har i en uttalelse til Oslo tingrett sagt at hovedprinsippene i norsk pengespillpolitikk - der Norsk Tipping råder grunnen alene - ikke er i strid med EØS-avtalen.

Det var iallfall slik Kulturdepartementet og statsråd Trond Giske (Ap) leste EFTA-dommen da den kom for et år siden.

Ladbrokes prosessfullmektig, advokat Jan Magne Juuhl Langseth, har et annet syn og mener EFTA-dommen gjør det klart at Norge må finne andre begrunnelser enn pengestøtten til norsk idretts- og kulturliv for å begrunne spillmonopolet.

I sitt innledningsforedrag i tingretten tirsdag sa han ifølge NTB at en slik begrunnelse bare kan være en bieffekt og ikke en begrunnelse for å bevare monopolet, som ifølge advokaten er i strid med de økonomiske frihetene som Norge har forpliktet seg på gjennom EØS-avtalen.