De to Sør-Amerikanske landene Chile og Peru har ikke vært perlevenner etter at Chile vant en krig på slutten av 1800-tallet, der landet ble sittende igjen med relativt mineralrike områder av det som en gang var Peru.

Og situasjonen er nå ikke i ferd med å bli bedre etter at Perus president Alan Garcia i helga anklaget Chile for spionasje under en stor handelskonferanse, og forlot hele konferansen.

Peru har arrestert en flyvåpenoffiser, og hevder han drev med spionasje. Tirsdag har de utvidet anklagene ved å hevde at minst seks andre personer var med i plottet.

Chilenske myndigheter går langt i å antyde at anklagene kan skade handelen mellom landene, som verdsettes til over 3 milliarder dollar årlig.

- Uttalelsene vi hørte i går, som jeg vil kalle støtende og hovmodige, bidrar ikke i integreringen og samarbeidet som to naboer bør ha sammen, sier Chiles president Michelle Bachelet i en uttalelse.

Hun mener landene nå først og fremst må jobbe for å bygge resepekt og troverdighet.

Chilenske myndigheter mener timingen på å avsløre spionskandalen under konferansen, var planlagt nettopp for å lage en skandale.

I fjor trakk Peru Chile inn for den internasjonale domstolen i Haag på grunn av en fiskerikonflikt i grenseområdene mellom landene.