Gå til sidens hovedinnhold

Spionen døde av stråling

Avhopperen Alexander Litvinenko døde av store mengder stråling, trolig fra det radioaktive stoffet polonium.

Det kom fram under en pressekonferanse i London fredag, melder BBC.

Den russiske eks-spionen Alexander Litvinenko døde torsdag kveld av forgiftning som hadde ødelagt flere indre organer. Avhopperen anklaget russisk etterretning for å stå bak forgiftningen.

På pressekonferansen i London ble det klart at det er funnet store mengder av et radioaktivt stoff i liket. Trolig dreier det seg om polunium 210. Stoffet er ikke farlig for mennesker med mindre det ikke kommer inn i kroppen. Dersom man får det inn i kroppen kan det være dødelig, sa strålingseksperten Dudley Goodhead under pressekonferansen. Han er professor ved instituttet Medical Research Council & Genome Stability Unit.

Pressekonferansen i London ble avbrutt av en tilhører som hevdet han også har blitt forgiftet.

Sushi
Ifølge Goodhead må Litvinenko ha fått i seg stoffet enten gjennom mat, ved å puste det inn eller gjennom et sår. Eks-agenten ble syk etter at han spiste sushi på restaurant med en russisk kontakt. London-politiet bekreftet fredag at det er funnet spor av radioaktive stoffer i restauranten.

Personalet og gjester ved restauranten kan ha blitt utsatt for stråling. Det samme gjelder helsepersonellet som pleiet Litvinenko før han døde.

«Du har vist deg som like barbarisk og nådeløs som dine verste kritikere hevder»

Litvinenkos siste hilsen til Vladimir Putin

Anklaget Putin
- Risikoen for de som har fått i seg blod, urin eller liknende fra Litvinenko skal være i faresonen er svært liten, sa eksperten.

I en siste hilsen før han døde anklaget Litvinenko Russlands president Vladimir Putin for å stå bak forgiftningen.

- Du har lykkes i å gjøre meg taus, men tausheten har sin pris. Du har vist deg som like barbarisk og nådeløs som dine verste kritikere hevder, hevdet han.

Putin kondolerte
President Vladimir Putin avviste fredag at han har noe skyld i dødsfallet.

- En manns død er alltid en tragedie. Jeg tar avstand fra dette, og sender mine kondolanser til familien, sa han under en pressekonferanse etter EU-toppmøtet i Helsinki fredag.

Curie
Polonium ble oppdaget av pioneren Marie Curie i 1898. Stoffet stråler ut alfa-partikler, og danner stpre mengder varme når det brytes ned.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem