Gå til sidens hovedinnhold

«Spirit»-sonden klarte det

Tidlig søndag morgen kunne gledesstrålende Nasa-medarbeidere fortelle at romsonden «Spirit» har landet trygt på Mars.

Jubelen brøt løs i den amerikanske romfartsadministrasjonens bakkekontroll i Pasadena i delstaten California da tonerekken som varslet om en vellykket landing klang gjennom rommet, melder NTB-Reuters-DPA. Landingen ble betraktet som den mest risikable delen av hele prosjektet.

De fleste tidligere Mars-ferder har endt med fiasko, fordi forholdene i atmosfæren rundt planeten er svært tøffe og fordi det er svært vanskelig å fjernstyre romfartøyer så langt fra jorda. Spenningen foran den mye forhåndsomtalte «Spirit»-landingen var derfor enorm.

Puter
Den 180 kilo tunge sonden landet mykt på store kollisjonsputer som foldet seg ut rett før den nådde overflaten i Gusev-krateret klokken 05.35 norsk tid. Etter en kritisk fase på seks minutter på vei ned gjennom Mars-atmosfæren, sendte sonden et radiosignal tilbake til jorda.

Om lag 20 minutter etter selve landingen ble denne radiokontakten fulgt av et nytt, sterkt og klart signal. Det innebar ifølge NASA-talsmenn at landingen var gått bra, og at "Spirit" fungerte som den skulle.

Før den kom fram til Mars, hadde sonden med et lite fjernstyrt kjøretøy som last brukt sju måneder på den 500 millioner kilometer lange ferden fra jorda. Om tre uker skal en annen amerikansk sonde, «Opportunity», lande på den andre siden av Mars.

Laboratorium
Fjernstyrte «Spirit Rover» er på størrelse med de små elektrisk drevne bilene golfspillere ofte bruker for å komme seg rundt omkring på banen. Kjøretøyet er et mobilt laboratorium med geologisk utstyr som skal granske steiner og jordsmonn i Mars-overflaten.

«Spirit Rover» skal blant annet lete etter spor av vann, som regnes som en forutsetning for liv. Hvis det er vann på Mars eller har vært det tidligere, kan det bety at planeten også har huset eller huser en eller annen livsform.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Tror du det er liv på Mars?
Ja
Nei
Bryr meg ikke

Se resultat

«Spirit» nådde sitt mål ni dager etter den europeiske romsonden « Beagle 2». Men «Beagle 2»" har ikke latt høre fra seg siden den kom inn i Mars-atmosfæren første juledag, og har trolig fått skader under landing eller er landet på et sted der signalene ikke når ut.

Reklame

Slik blir du glad i i løpe