Gå til sidens hovedinnhold

Spiser du for mye akrylamid?

Forbrukerrådet mener kampen mot akrylamid må trappes opp. Sjekk om du får i deg for mye.

(SIDE2): Mattilsynets nye analyse av akrylamid i utvalgte matvarer, viser at nivåene ikke har sunket nevneverdig siden forrige analyse som ble utført i 2002/2003. Det skriver forbrukerportalen.no.

- Resultatene forteller oss at det er behov for større innsats både fra myndighetenes og industriens side for å redusere innholdet av akrylamid i matvarer, sier rådgiver Sigrid Skjølås i Forbrukerrådet til forbrukerportalen.

- Må bli bedre
- Informasjonen om farene ved akrylamid i mat må bli bedre, sier hun. Vi krever at Mattilsynet og industrien blir flinkere til å gi informasjon og råd til forbrukeren slik at de har muligheten til å unngå matvarer med høyt akrylamidinnhold, kan velge varer med mindre innhold eller redusere inntaket av det produktet de vanligvis spiser, sier hun til Side2.

- Helt konkrete råd
- Vi mener myndighetene må sette en grense for hvor mye akrylamid matvarer kan inneholde. Forskningen omkring akrylamid bør trappes betydelig opp og Mattilsynet må bli flinkere til å gi helt konkrete råd til utsatte grupper og også om hvordan forbrukerne kan unngå for mye akrylamid når de lager mat hjemme.

Dette vil Forbrukerrådet kreve:

- At myndighetene setter en grense for hvor mye akrylamid matvarer kan inneholde og at det lages en forpliktende handlingsplan for å få ned innholdet av det kreftfremkallende stoffet i mat.

- At myndighetene øker forskningen på hjemmelaget mat og mat fra storhusholdninger som kantiner, kafeer og restauranter, sier Skjølås til forbrukerportalen.

Unge voksne er mest utsatt
- Unge voksne med høyt forbruk av potetgull, pommes frites og kaffe, som samtidig får i seg akrylamid gjennom sigarettrøyk, kan være en utsatt gruppe. Forbrukerne trenger et hjelpemiddel for å sette det hele i perspektiv, sier Skjølås

Mattilsynet sier Norge også vil følge anbefalingen og overvåke nivåene av akrylamid i matvarer på det norske markedet.

God kunnskap
Kunnskapen om hvordan akrylamid dannes i mat er god. Det har imidlertid vist seg vanskelig å finne metoder som reduserer mengdene i vesentlig grad uten samtidig å endre de ulike produktenes karakteristika, skriver forbrukerportalen.no.

Får du i deg for mye akrylamid?

Hva er akrylamid?
Akrylamid er et kjemisk stoff som blir dannet i stivelsesholdige matvarer under steking og annen produksjon og tilbereding ved høy temperatur.

Hvor farlig er det?
På grunnlag av dyreforsøk er akrylamid klassifisert som et sannsynlig kreftfremkallende stoff. I store mengder kan det dessuten skade nervesystemet og føre til redusert fruktbarhet.

Hvor fins det?
Potetchips, pommes frites, kaffe, kjeks, frokostblandinger, brød, barnemat og lomper er verstingene som gir grunn til bekymring. Det fins også i frityrstekt mat og sigaretter og en rekke andre matvarer.

Dette bør du gjøre
Redusere inntak av stekt og fritert mat.

Stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket.

Ved tilberedning av mat hjemme bør forbrukere unngå hardsteking av maten og for øvrig følge stekeanvisningen på emballasjen nøye.

LES OGSÅ:

Fortsatt akrylamid i mat

California saksøker McDonalds

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot