Gå til sidens hovedinnhold

Spleiser på ny vei

E39 ble ikke prioritert før fylkene selv la 100 millioner kroner på bordet.

Et spleiselag mellom Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal på 100 til 120 millioner kroner kan utløse én milliard kroner fra staten til utbedring av E39 fra Halsa til Orkanger.

Dette politiske utspillet lanseres nå av Iver Nordseth (V), Kristin Sørheim (Sp) og Ivar Betten (A). Alle tre sitter i fylkets samferdselsutvalg og i fylkestinget, skriver tk.no.

De har allerede startet kampen for å få politisk aksept i fylket for å bruke om igjen pengene som Møre og Romsdal har forskuttert i den pågående E39-utbedringen langs Vinjefjorden.

Som kjent ble E39-utbedringen mellom Renndalen og Staurset igangsatt for snart to år siden. Det skjedde takket være forskuttering av 60 millioner fra Møre og Romsdal og 40 millioner kroner fra Sør-Trøndelag.

Trønderne har i år fått tilbakebetalt halvparten. De resterende 20 millionene blir tilbakebetalt neste år. Møre og Romsdal får også tilbakebetalt sine 60 millioner i 2010.

120 millioner
Det er disse pengene – og helst ytterligere 20 millioner kroner fra Sør-Trøndelag slik at totalbeløpet blir 120 millioner – Nordseth, Sørheim og Betten nå vil reinvestere i videre veiutbygging.

De har allerede hatt kontakt med toneangivende samferdselspolitikere i nabofylket, og har grunn til å tro at deres tanker har falt i god jord.

Faktisk venter de nå bare på at kollegene nordafor skal lansere et formelt forslag om et slikt spleiselag.

– Det er knapt mulig å tenke seg en bedre avkastning enn dette på penger som vi låner bort rentefritt i noen år, argumenterer Smøla-ordfører Iver Nordseth.

Unik mulighet
Nordseth var arkitekten bak forskutteringen som ble tilbudt Statens vegvesen for to-tre år siden da man kjempet for å få i gang utbedring langs Vinjefjorden.

Prosjektet hadde da stått oppført på sisteplass i Nasjonal transportplan i to perioder à fire år, men falt ut på grunn av pengemangel.

– Ved at fylkene la 100 millioner på bordet, ble endelig prosjektet igangsatt. Disse pengene var helt avgjørende, sier Nordseth.

Nå er Nordseth, Sørheim og Betten tydelige på at disse pengene for all del ikke må inndras eller brukes opp på engangsinvesteringer. Her er en unik mulighet som fylkene ikke må la gå til spille.

Les flere nyheter fra Møre og Romsdal på tk.no.

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet

Kommentarer til denne saken