Gå til sidens hovedinnhold

Splittet om Sir Rushdie

Den britiske regjeringen sender forskjellige signaler om den kontroversielle adlingen.

Få timer etter at Storbritannias innenriksminister uttalte at det ikke var aktuelt å be om beklagelse for adlingen av forfatteren Salman Rushdie sa utenriksministeren at hun beklaget at enkelte hadde blitt såret av adlingen, skriver The Telegraph.

- Hvis noen har blit støtt av adlingen beklager vi selvsagt det, sa utenriksminister Margaret Beckett til Sky News. Uttalelsen falt få timer etter at innenriksminister John Reid sa at myndighetene ikke ville be om unnskyldning for adlingen, som ble fordømt av blant andre iranske og pakistanske politikere. Blant annet uttalte den pakistanske religionsministeren at adlingen rettferdiggjorde selvmordsangrep.

Dødsdømt
Rushdies bok «Sataniske Vers» som ble publisert i 1988 utløste store protester blant muslimer, og Irans Ayatollah Khomeini utlyste en fatwa som krevde Rushdies død. Khomeini døde uten å ha trukket tilbake fatwaen, men iranske myndigheter erklærte senere at den ikke stod ved lag. Andre har hevdet at Irans myndigheter ikke har mandat til å trekke tilbake fatwaen, og at den derfor fortsatt gjelder.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen