Gå til sidens hovedinnhold

Spør om vold mot barn

Mandag stilte TV 2s reporter Connie Bentzrud til nett-treff på tv2nyhetene.no om vold mot barn. les svarene her.

I forbindelse med saken om lille Martine stilte TV 2s reporter Connie Bentzrud opp til nett-prat på tv2nyhetene.no.

Bentzrud har sammen med Asbjørn Øyhovden jobbet med vold og overgrep mot barn som hovedfelt i tre år i kanalen.

Det var i forrige uke at TV 2 fortalte om Martine, som ble utsatt for gjentatte slag mot hodet slik at hun døde. Dagmammaen ble siktet, men saken ble henlagt fordi det ikke kan bevises om skadene ble påført før eller etter hun ble levert hos dagmammaen.

Her er svarene fra nettmøtet:

Får du aldri lyst til å banke opp e.l. de som gjør sånne ting?

Hei Fredrik.

Nei. Jeg får aldri lyst til det.

Det er ikke min jobb å straffe, det er det retten som skal gjøre. Det viktigste for meg er at sakene faktisk havner der, og ikke blir henlagt fordi saken ikke er godt nok etterforsket eller høyt nok prioritert.

Dessuten tror jeg vold avler vold, så jeg tror ikke å banke opp noen ville løse noe som helst.

Mvh Connie

Olav, 5.05.2008 Kl. 9:47

- Hva ville du selv gjort hvis du mistenkte en nabo for å mishandle barnet sitt?

Hei Olav.

I følge straffelovens paragraf 139 plikter enhver, du og jeg og alle mennesker i Norge å avverge eller melde alvorlig kriminalitet.

Det betyr med andre ord at du skal melde alvorlig mistanke om vold til barnevernet eller politiet eller begge.

Det vi vet er at gjentakelse faren alltid er stor, så den som har mishandlet en gang, gjerne gjør det igjen. Du kan ringe barnevernet, og de har taushetsplikt om hvem som har meldt fra. Du kan også ringe politiet og være anonym og be om råd før du eventuelt anmelder. Alle landet poltitidistrikt har i dag såkalte Familievoldskoordinatorer, de skal i utgangspunktet kunne gi deg råd om hva du skal gjøre.

Mvh Connie

Anne-Berit, 5.05.2008 Kl. 9:29

- Hei Connie. Veldig viktig at TV 2 tar opp slike saker. Er det vanskelig å jobbe med et tema som vold mot barn?

Hei Anne-Berit

Fint at du synes det er et viktig tema vi jobber med, takk for det.

Så til spørsmålet, ja, det er et vanskelig tema å jobbe med. Det som ofte er problemet er jo at disse barna ikke har noen som kan tale deres sak. Ofte er det også en av omsorgspersonene som har påført volden, og de har ofte liten eller ingen interesse at en eventuell henleggelse blir klaget. Dermed blir disse sakene ofte lagt nederst i en bunke hos politi og påtalemydighet, og vanskelig tilgjengelig for oss.

Derfor bruker vi ofte svært lang tid på å innhente korrekt informasjon om en sak. Hvis det hadde handlet om en voksen, hadde det vært atskillig lettere.

Dessuten er det jo vanskelig i den forstand at det er vondt å jobbe med til tider. Det er forferdelig trist å se hva noen er i stand til å gjøre med barn.

Mvh Connie

Engstelig, 5.05.2008 Kl. 9:16

- Grusomt. Hvordan klarer du å jobbe med dette?

Hei Engstelig

Hvordan kan jeg la være?

Så lenge barns rettsikkerhet her i Norge ikke er godt nok ivaretatt etter min mening, er det umulig for meg å slippe dette temaet.

Det er ikke alltid like enkelt, og det kan være vondt og vanskelig, men heldigvis har jeg en god kollega jeg jobber sammen med. I tillegg har vi et godt støtteapparat i TV 2 som stiller opp hvis det trengs.

Mvh Connie

Jensen, 5.05.2008 Kl. 8:38

- Har det norske samfunnet blitt gjennomsyret av snillisme etc? Alle roper "vold" i dag, selv for en liten ørefik. Skal en ikke få oppdra barna på best mulig måte lenger?

Hei.

Nå skal ikke jeg vurdere om samfunnet er gjennomsyret av snillisme, men en ting er sikkert. Det er forbudt ved lov å slå sine barn her i Norge.

Så må jeg bare tilføye at den type vold vi snakker om her, altså som kan gi dødelige skader, neppe har noe med barneoppdragelse å gjøre.

Jeg har heller aldri opplevd at noen er blitt mer veloppdragne av å bli slått, tvert i mot fører det vel ofte til at de selv har en større sjanse for å utsette andre for vold.

mvh Connie

mor, 5.05.2008 Kl. 0:39

- hvorfor gjør folk sånn å hvordan skal mann gå fram om mann legger merke til merker å skader på barnet som ser ut som noe de ikke kunne klart selv å påføre? å hvordan kan foreldre eller anre gjøre sånnt mot barn uansett? forskjell på en ørefik på en tenåring å det å banke opp ett barn fra 0-18 altså!!! forkastelig!

Hei Siri Marie

Du hadde mange spørsmål her, men jeg skal forsøke å svare på det meste.

Jeg tror de fleste som begår vold mot barn handler i affekt. Det vil si at de der og da for eksempel er slitne når et lite barn skriker, og ikke vet hvordan de skal trøste. Jeg tror leger og helsesøstre kunne være flinkere til å informere foreldre om hva man skal gjøre i en sånn sitasjon, en hver som har hatt små barn vet hvor sliten og lei seg man kan blir når barnet ikke slutter å skrike. Men, det viser seg også at svært mange av dem som begår vold mot barn har selv vært utsatt for vold eller overgrep, og dermed er gjerne terskelen for å begå en lignende handling lavere.

Hvis du legger merke til skader på et barn, og du tror det kan være utsatt for mishandling, bør du kontakte barnevernet umiddelbart.

Håper det ga svar på det meste.

Mvh

Connie

Jens fra Horten, 4.05.2008 Kl. 22:56

- Hva er den værste saken du har vært borti her i Norge? har du jobbt lenge i TV2?

Hei Jens

Jeg har jobbet i TV 2 Nyhetene i snart 12 år, og de siste tre årene har jeg i hovedsak jobbet med temaet vold mot barn. Den verste saken jeg har vært borti er nok Baneheia-saken. Det er nok også den saken som har gjort at jeg har vært opptatt av temaet i all ettertid.

mvh

Connie

Mette, 4.05.2008 Kl. 22:55

- Hei! Hvordan får dere tips om disse sakene?

Hei Mette.

Svært ofte får vi tips fra barnets egen familie. Det hender også noen som egentlig har taushetsplikt ber oss se nærmere på en sak som er henlagt på bevisets stilling. De føler at barnas rettsikkerhet ikke er ivaretatt på en skikkelig måte, og har sett at det nytter å kontakte oss. Vi har også kildevern, så de kan fortelle oss hva de skulle være uten at vi røper hvem det kommer fra.

mvh

Connie

LES OM MARTINE-SAKEN HER:
Døde av vold - saken henlagt
Vold mot barn henlegges ofte
Gjenopptar flere barnevoldssaker
Politiet burde handlet umiddelbart
Undersøkte ikke mulige åsteder

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken