Gå til sidens hovedinnhold

Spritkonge tiltalt for å vaske 30 mill.

Spritkongen Steinar Lundeby skal igjen på tiltalebenken. Smugling av minst 550.000 liter sprit og forsøk på hvitvasking av nærmere 30 millioner kroner er blant tiltalepunktene.

En måned er satt av til den omfattende spritsmuglersaken som begynner i Oslo tingrett onsdag. I februar i fjor dømte Borgarting lagmannsrett Lundeby til ni års fengsel for smugling av 500.000 liter sprit. Han soner nå denne straffen.

Samtidig med at den første saken gikk gjennom rettssystemet, bygget politiets spesialenhet Catch en ny sak mot Norges tilsynelatende mest aktive spritsmugler. Catch spesialiserer seg på organisert kriminalitet, og har samarbeidet med spansk politi for å rulle opp spritligaen der Lundeby er sentral.

Hvitvasking
Onsdag står spritkongen fra Ski i Follo og hans bror Bjørn Lundeby fra Spydeberg tiltalt for smugling av nye 550.000 liter sprit fra Spania til Norge sammen med en 35-åring fra Tønsberg. Smuglingen skal ha skjedd i perioden september 2001 til august 2002.

Denne gangen er han også tiltalt for å ha forsøkt å hvitvaske 2,5 millioner pund i Spania (30,5 millioner med dagens kurs). Forsøket mislyktes og Lundeby ble pågrepet sammen med en utenlandsk person i Spania 27. august 2002.

Straffesaken mot Lundeby skulle egentlig opp i oktober, men Lundebys advokat Sigurd Klomsæt fikk saken utsatt fordi han ønsket å gå etterforskerne i sømmene. Klomsæt mener at Catch har brukt ulovlige etterforskningsmetoder for å avsløre Lundeby.

- Ulovlige metoder
Klomsæt mener at Catch brukte påstander om våpensmugling og narkotika for å lokke spansk politi med i etterforskningen. Advokaten mener også at det ble brukt ulovlige etterforskningsmetoder i Spania.

- Her har det foregått ulovlig etterforskning og blitt brukt ulovlige etterforskningsmetoder, basert på et falsk grunnlag, sa Klomsæt til VG i desember.

Klomsæt har forsøkt å få saken utsatt ytterligere for å gjennomføre avhør av personer i Spania. Denne gangen har norsk rett avvist begjæringen. Dermed starter saken i morgen.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen