Gå til sidens hovedinnhold

Sprøyte kan slette hukommelsen

Forskere har funnet ut hvordan de kan nullstille minnet til rotter. Nå jobbes det med å kunne gjøre det samme med mennesker.

Ved universitetet i Buenos Aires, har forskere bevist hvordan rotters evne til å huske kan forandres, melder det spanske nyhetsbyrået EFE. Forskere har injisert stoffer i hjernen til forsøksrotter som nullstiller hjernens minneproteine. Ved hjelp av dette faktisk fått rottenes minne til å forsvinne helt eller delvis.

- Dette åpner for at allerede formede minner kan bli tuklet med, sier Arturo Romano, en av forskerne bak de oppsiktsvekkende resultatene.

Romano spekulerer nå i om dette kan overføres på mennesker. Forskningsresultatene er interessante med tanke på behandling av fobier og post-traumasisk stress.

Men om du har noen eks-kjærester du gjerne skulle glemt, eller byturer du helst skulle vært foruten, så er nok veien til å ta dette i bruk på mennesker lang.

Kan misbrukes
Forsker Geir Øivind Borgen, ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, er skeptisk til medisinsk fjerning av dårlige minner eller traumer. Han understreker at forskningsresultatet fra Argentina er veldig nytt og derfor vanskelig å spekulere rundt.

- Men om man noen år fram i tid skulle ha en medisin som utsletter minne, ville jeg tilråde en konservativ tilnærming, sier Borgen.

Borgen mener det er viktig med grundige eksperimenter dersom minneutslettende medisiner skal tas i bruk. Han finner flere negative bivirkninger ved en slik medisinering. En konsekvens kan være at man sletter mer av minnet enn man ønsker.

Han er også redd for at denne typen medisin kan få svært uheldige konsekvenser i feil hender.

- I en tenkt situasjon kan vi se for oss at en overgriper får tak i denne medisinen, og gir den til sine ofre. Hva da? spør Borgen.

Fokus på terapi
Mens forskerne i Argentina jobber videre med bruk av minneprotein, mener Borgen at vi her hjemme bør fokusere på konvensjonell terapi, for eksempel samtaler med psykolog og/eller psykiater hvor man kan bearbeide følelsene.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris