Landslagstrener i hopp, Alexander Stöckl, har stor tro på at Anders Bardal skal være med å kjempe om VM-gullet i skiflyging i Harrachov.

Norge har de siste ti årene hatt et betydelig tak på skiflyging. På 2000-tallet, ved med Roar Ljøkelsøy, Tommy Ingebrigtsen og Bjørn Einar Romøren i spissen, var det ikke mange som klarte å tukte de norske hopperne når det var snakk om hoppsportens formel 1.

Ljøkelsøy vant VM i 2004 og forsvarte tittelen i 2006. Under de samme mesterskapene vant Norge lagkonkurransen. I 2008 lå Bjørn Einar Romøren godt an til å vinne VM i Oberstdorf. Han ledet etter første dag og to omganger, men falt igjennom finaledagen og måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

Veltas gjennombrudd

Under VM i Vikersund for to år siden hadde Rune Velta sitt definitive internasjonale gjennombrudd ved å ta sølvet bak Robert Kranjec. Anders Fannemel viste også gode flygeegenskaper da han hoppet verdens nest lengste hopp med sine 244,5 meter i 2012. Bare Johann Remen Evensens 246,5 meter har vært lenger.

– Jeg håper vi fortsetter den tradisjonen med å være gode skiflygere. Vi har mange gode utøvere som har vist at de behersker skiflygingsbakker tidligere. Anders Bardal har det høyeste nivået inne av våre. Jeg tror han har en god mulighet til medalje i den individuelle konkurransen, sier Alexander Stöckl.

I Vikersund klarte ikke nordmennene å ta noen pallplass i lagkonkurransen. Laget hadde inntil da tatt medaljer i lagkonkurransen siden den kom på programmet for første gang i 2004. Nordmennene vant sågar de to første mesterskapene i lagkonkurransen.

Vil revansjere lagkonkurransen

– Jeg håper at de andre hopperne også skal få det til og da kan det være mulig å ta en medalje i lagkonkurransen, sier Stöckl

Norge stiller med seks hoppere til de to første treningsomgangene. Det er ved siden av Bardal, Anders Fannemel, Rune Velta, Tom Hilde, Andreas Stjernen og Bjørn Einar Romøren. Stöckl håper at det skal bli like og bra forhold slik at trenerne ikke får det vanskelig med å ta ut de fire som får hoppe i selve rennet.

Av de mest stabile i verdenscupen de siste rennene har Kamil Stoch, Severin Freund og Bardal vært. Noriaki Kasai som vant skiflygings-VM i Harrachov så langt tilbake som i 1992 kan også bli skummel på sine gamle dager.

Østerrikerne og slovenerne er bestandig hete når det gjelder medaljer i store mesterskap. Også de tsjekkiske hopperne, anført av Roman Koudelka, har begynt å vise seg fram foran VM på hjemmebane.

Harrachov er sammen med bakken i Kulm blant de minste skiflygingsbakkene, med Vikersund, Planica og Oberstdorf som de tre største. Derfor blir det ikke noe rekordjag foran helgens renn. (©NTB)