Gå til sidens hovedinnhold

Stadig flere gravide diskrimineres

Likestillingsloven står sterkere i arbeidslivet enn noen gang - likevel blir stadig flere gravide diskriminert på jobben.

Aldri før har Likestillingsombudet fått så mange klager på diskriminering av gravide i arbeidslivet som de gjorde i fjor. Fra 2003 til 2004 økte antall saker med 65 prosent.

Får sparken
- Det var enormt mange saker i fjor. Det er faktisk rekord, og det er ingen hyggelig rekord. Det burde jo gått den motsatte veien, når regelverket ble strengere skulle antall saker om diskriminering blir færre. Men slik er det ikke, sier Likestillingsombud Kristin Mile til Kanal 24.

Nesten annenhver sak fra arbeidslivet gjelder nå diskriminering i forbindelse med graviditet eller fødselspermisjon. I alt mottok Likestillingsombudet 113 slike saker i 2004, mot 74 i 2003.

Mile mener økningen ikke bare er et resultat av at vi er blitt flinkere til å klage.

Vi ser det fordi arbeidslivet har blitt mye tøffere. Det er ikke bare slik at vi er mer bevisst på at vi ikke skal la oss diskriminere, men det er faktisk mer diskriminering også, sier hun.

- Dårlig gjort
Forskjellsbehandling i forbindelse med tilbakekomst etter fødselspermisjon er tema i mange av sakene. Men mange saker dreier seg også om lønnspørsmål, ifølge ombudet. Noen har rett og slett fått sparken fordi de ble gravide,

- Jeg jobba i vaskebyrå helt frem til jeg fikk Leander (1 år) da ble forsinka til jobb to ganger på grunn av ungen. Da fikk jeg beskjed om å slutte, de sa at det ikke gikk an å kombinere jobb og unge, så da fikk jeg ikke lov til å jobbe der mer, hevder Kristina Teigland (18) fra Fredrikstad.

Hun forteller til Kanal 24 at hun valgte ikke å gå videre med saken sin fordi hun trodde hun ikke ville komme noen vei. Hun synes likevel det var råttent gjort.

- Svært alvorlig
- Ja, det var veldig dårlig gjort. Men jeg følte at det ikke var vits i å ta det videre, at jeg ville tape uansett, sier hun.

Kristin Mile mener arbeidsgiverne må skjerpe seg.

- Ja det mener jeg virkelig. Myndighetene dekker jo arbeidsgivers utgifter til dette, så arbeidsgiver bør bli mye flinkere til å legge til rette for at det skal være mulig å kombinere familie med arbeidsliv, sier hun.

- Samfunnet trenger flere barn, og det gjør også arbeidslivet. Jeg synes jo dette er svært alvorlig og jeg skulle ønske at arbeidslivet i større grad kunne ta inn over seg at faktisk det må fødes barn. Og at det er belastning som alle må ta. Det må legges til rette for at man har et trygt arbeidsforhold selv når man er ute i permisjon, sier Likestillingsombud Kristin Mile.

Mer å gjøre
I alt registrerte Likestillingsombudet 517 nye saker i 2004. Det er en liten økning fra forrige år da antallet var 476.

Om lag 30 prosent av sakene kom fra menn, 50 prosent fra kvinner og 5 prosent fra organisasjoner. Likestillingsombudet tok selv opp 15 prosent av sakene. Det har vært en økning av saker fra kvinner, noe som kan ha sammenheng med økningen i henvendelser som gjelder graviditet og fødselspermisjon.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken