Gå til sidens hovedinnhold

Stålsetter seg for flere opptøyer

Hellas frykter flere voldelige opptøyer når millioner går ut i storstreik onsdag.

I dag går over 2.5 millioner arbeidere ut i streik i Hellas. Fagforeninger i både privat og offentlig sektor har varslet at de vil gå ut i en 24 timers storstreik for å demonstrere mot pensjonsreformer og regjeringens svært upopulære økonomiske politikk.

Hellas har vært rammet av voldsomme opptøyer siden lørdag kveld da politiet drepte 15 år gamle Andreas Alexandros Grigoropoulos. Grekere frykter nå at den landsomfattende streiken vil føre til enda mer uro.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Avviste appell
Statsminister Costas Karamanlis møtte tirsdag flere politikere og fagforeningsledere i et forsøk på å bygge en felles front mot urolighetene.

- Vi må alle være samlet mot ulovlige handlinger, og tydelig fordømme vold, plyndring og vandalisme, sa han.

Fagforeningene har imidlertid avvist appellen fra statsministeren.

Alle flyruter stanses
Transportsektoren vil blant annet bli rammet av storstreiken. Det statseide Olympic Airlines, som er i ferd med å bli privatisert, og konkurrenten Aegean Airlines sier de onsdag må kansellere samtlige utenriks og innenriks ruter.

- Alle flyruter til og fra greske flyplasser vil bli stanset, og kun nødflyginger vil bli klarert, sier Panagiotis Hatzakis, generalsekretær i flygeledernes fagforening.

Keramalis regjeringen er allerede under et enormt press etter de verste opptøyene landet har opplevd på flere tiår. I tillegg sliter den konservative regjeringen under økonomiske problemer og en korrupsjonsskandale.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Presset øker
Nå som rundt halvparten av den greske arbeidsstokken gå ut i streik, øker presset ytterligere.

Opposisjonen har allerede bedt om utskriving av nyvalg.

- Vi mener dette er en mye dypere krise, en sosial krise, en moralsk krise. Vi har en regjering som mangler evne til å utøve loven, sa den sosialistiske partileder George Papandreou tirsdag.

Opptøyer i fem dager
Opptøyene i Hellas har nå rast i fem dager, etter at Andreas Alexandros Grigoropoulos ble skutt. Andreas var sammen med andre ungdommer som kastet stein mot en politibil, da den ene politimannen skal ha gått ut av bilen og løsnet skudd mot gruppen med ungdommer. 15-åringen ble truffet i brystet, og kjørt i all hast til sykehus hvor han ble erklært død av legene.

Politifolkene skal ha forklart at de skjøt i luften, men vitner har sagt at politimannen siktet mot ungdommene. Mobilbilder som angivelig skal vise hendelsen, har nå begynt å dukke opp på internett.

Den 37 år gamle politimannen som skal ha avfyrt skuddene, og hans 31 år gamle makker, ble pågrepet søndag kveld. 37-åringen er siktet for drap, mens 31-åringen er siktet for medvirkning til drap.

Ikke unntakstilstand
Dusinvis av mennesker er skadd i opptøyene og store deler av Aten, Thessaloniki og andre greske byer er blitt ramponert av rasende demonstranter.

Til tross for de enorme ødeleggelsene har ikke myndighetene bestemt seg for om de vil innføre unntakstilstand i landet.

- Regjeringen kan ikke takle krisen og har mistet tilliten hos det greske folket, sier opposisjonsleder George Papandreaou.

Kilder: BBC, Reuters, AP

1274

Kommentarer til denne saken