Gå til sidens hovedinnhold

Stanser verdens største babymarked på dagen: Rammer titusenvis av barnløse utlendinger

Fra og med i morgen vil det være forbudt for utlendinger å få barn ved hjelp av surrogati i India. Dermed er det bråstopp for verdens største babymarked.

Mumbai (Nettavisen): Sent tirsdag kveld indisk tid sendte Indian Counsil of Medical Research (ICMR) ut en melding til alle surrogatklinikkene i India om at det ikke lenger er lov å ha utenlandske pasienter.

SISTE: Onsdag morgen bekrefter NTB at en indisk domstol har besluttet at landet ikke lenger skal tillate surrogati for utenlandske borgere.

Etter det Nettavisen erfarer gjelder surrogatiforbudet også indiske statsborgere bosatt i utlandet. Dette har til nå vært den suverent største kundegruppen for Indias omfattende fertilitetsindustri.

Gradvis lukket marked

Medisinsk turisme har vært utpekt som et av satsingsområdene til indiske myndigheter og det er den raskest voksende «eksportartikkelen». Ifølge en artikkel i Times of India omsatte helsesektoren for 78,6 milliarder dollar i 2012 og den årlige økningen har vært på over 15 prosent.

Anslagsvis 25.000 utenlandske par har søkt surrogatihjelp i India årlig, men det var før Narendra Modi ble statsminister i 2014. Hans regjering har gradvis lukket surrogatimarkedet for utlendinger, men ingen hadde ventet at det skulle bli full stopp.

Spesielt overraskende er det dersom også indiske statsborgere som bor utenfor India (såkalte NRI’s) nå blir hindret. Dette har vært den suverent største kundegruppen til de indiske surrogatiklinikkene.

Sjokkerte surrogatileger

Flere surrogatileger Nettavisen har snakket med i Mumbai, sier de er sjokkert. Selv om de har visst om lovforslaget en god stund, var det overraskende at forbudet kom så raskt og at det ble gjort gjeldende med umiddelbar virkning.

Fertilitetsbehandling og surrogati er noe av det som har vokst raskest av helseturismetjenestene. Ifølge indiske myndigheter forventet de at surrogatibehandling skulle utgjøre 2,3 milliarder dollar i 2012, men tall fra en undersøkelse blant leger og klinikker viser at det i realiteten ble omsatt for 12 milliarder dollar på dette området i 2012, dette sa dr Manasi Mishra.

Mishra er forskningsleder ved Centre for Social Research (CSR) i New Delhi i et intervju med Dagens Næringsliv i 2014. Hun har forsket på surrogati og surrogatmødre i en årrekke og er sterkt kritisk reproduksjonsindustrien i India.

Lovforslaget, som skal regulere surrogati i India, har vært til høring siden 2010. Utallige ganger har det vært bebudet at den skal behandles i nasjonalforsamlingen, men lite har vært gjort inntil nå.

Har du tips eller innspill i forbindelse med denne saken, send oss en epost her!

Nordmenn reiser ikke lenger til India

Sosialantropolog Kristin Engh Førde skriver doktorgrad om surrogati i India. Hun har hørt rykter om bestemmelser, men tar forbehold om at hun foreløpig ikke har sett noen offisielle kilder om den nye lovgivningen.

- Vi har ventet på lovgivningen, som har vært på trappene i lang tid. Men jeg er overrasket over at en ny bestemmelse kommer såpass brått på, etter at det har vært snakket om så lenge, sier hun til Nettavisen.

Hun tror ikke at en ny lov vil stoppe surrogati, men heller vil flytte markedet.

- Det er veldig mange som vil bruke surrogati, og det ser ut som om markedet flytter seg. Når et marked blir lukket, åpnes det nye, sier hun.

Førde påpeker at det indiske markedet ble kraftig strammet inn i 2012-2013, og at dette blant annet gjorde at nordmenn sluttet å reise til India for surrogati.

Fra sommeren 2013 krevde India at par som ønsket surrogatihjelp måtte få en bekreftelse fra myndighetene om at surrogati var akseptert i hjemlandet. En slik bekreftelse vil ikke norske myndigheter gi.

- Det har vært en nedtur i India en stund, men det er en god del nasjoner som har fortsatt å reise til India. Så de vil merke dette, sier hun.

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken