Gå til sidens hovedinnhold

Står frem som homofil - legger opp

Tidligere Leeds-spiller gir seg med fotball som 25-åring.

Tidligere Leeds-spiller Robbie Rogers har fredag skrevet en blogg der han forteller at han er homofil og velger å legge opp som fotballspiller.

- Hemmeligheter kan ødelegge deg fra innsiden. Prøv å forklare de du elsker etter 25 år at du er homofil. (...) Livet er fullt av fantastiske ting. Jeg forsto at jeg ikke kunne nyte livet uten å være ærlig. Ærlighet er noe dritt, men det gjør livet enklere. Nå er hemmeligheten borte, jeg er en fri mann og kan fortsette med livet mitt, skriver amerikaneren på bloggen sin.

Første siden 1990
Han blir den første aktive fotballspilleren på toppnivå i Storbritannia som kommer ut av skapet siden Justin Fashanu i 1990. De siste månedene har han vært utlånt til den engelske klubben Stevenage.

- De siste 25 årene har jeg vært redd for å vise hvem jeg egentlig er. Jeg har vært redd for at drømmene mine skal holdes tilbake fordi jeg ville bli dømt og avvist, skriver han i bloggen.

Nå velger han altså å legge opp som fotballspiller.

- Nå er det på tide å gi seg. Det er på tide å oppdage seg selv uten fotball. Jeg har alltid trodd jeg kunne skjule hemmeligheten. Fotballen ble utveien, meningen og identiteten min. Fotball skjulte hemmeligheten min og ga meg mer glede enn jeg noensinne kunne forestille meg. Jeg vil alltid være takknemlig for karrieren min, skriver han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

25-åringen har tidligere spilt for Heerenveen, Colombus Crew og Leeds.

Rogers har også flere landskamper for USA, og spilte blant annet i Beijing-OL i 2008.

Kun én i Norge
I Norge er det kun Lyn-spiller Thomas Berling som har stått frem som homofil mannlig fotballspiller på toppnivå. Han la opp noen uker senere.

I januar i 2012 informerte Norges Fotballforbund (NFF) om at de skulle gjennomføre en undersøkelse om hvordan homofile og lesbiske spillere opplever fotballaktiviteter i regi av NFF.

Bård Nylund, leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, fortalte da Nettavisen at han hadde informasjon om toppidrettsutøvere som ikke tør komme ut av skapet, i frykt for konsekvensene.

- Vi vet om toppidrettsutøvere som ikke tør å stå frem, for de frykter at det enorme mediekjøret kommer til å overskygge prestasjoner. I tillegg er man redd for at det kan ødelegge muligheten for å være en del av garderobekulturen, der det finnes et eget språk som dessverre har homofobiske tendenser, sa Nylund.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken