Det norske værselskapet StormGeo, som har vokst seg til å bli blant de største i verden, er kjøpt opp av det svenske oppkjøpsfondet EQT for 1,5 milliarder kroner.

I den siste tiden har StormGeo mottatt henvendelser nær ukentlig fra potensielle oppkjøpere. Forhandlingene med det svenske oppkjøpsfondet EQT har ikke vært kjent, men torsdag skriver både Finansavisen og Dagens Næringsliv at EQT har inngått avtale om å kjøpe 57,5 prosent av StormGeo.

Wallenberg-selskapet EQT betaler 1,5 milliarder kroner før fradrag for gjeld. På eiersiden i StormGeo har fondet Reiten & Co og TV 2 aksjemajoriteten.

– Det er bare tre år siden vi ble eiere, så salget skjer tidligere enn vi hadde ventet. Interessen for StormGeo har imidlertid vært vanvittig, og prisen reflekterer de framtidige vekstmulighetene, sier Christian Melby i Reiten & Co til Finansavisen.

Oppkjøpsfondet Reiten er hovedvinner etter å ha tilført StormGeo kapital til å vokse globalt, og selger seg nå helt ut. Ifølge Dagens Næringslivs anslag vil det gi 500 millioner kroner i gevinst til Reiten-fondet.

Væransatte i skyene
De ansatte, med administrerende direktør Kent Zehetner i spissen, sitter på rundt 12 prosent av selskapet. Styreleder Erik Langaker forteller at millionærtilværelsen blir ny for de væransatte.

– Jeg snakket nettopp med Zehetner, som sa at han satt med 20 millionærer rundt bordet. Det er jo ganske uvant for meteorologer, som er mest opptatt av været, sier Langaker til Finansavisen.

Overfor Dagens Næringsliv legger han til at meteorologene nå er sjokkskadd etter å ha blitt rike over natten.

– De er sjokkskadde, men de skjønner jo at de har gjort en kule, sier Langaker til avisen.

Satser på mer vekst
Meteorolog Siri M. Kalvig startet Storm Weather Center i 1998 med en egenkapital på 95.000 kroner, sammen med TV 2 og Idekapital. Siden har selskapet vokst seg stadig større og byttet navn til StormGeo.

Sist i januar i år vokste StormGeo seg dobbelt så stort ved å kjøpe den amerikanske værtjenesten Applied Weather Technology (AWT). Dermed fikk StormGeo totalt 320 ansatte på verdensbasis, som har forholdt seg til hovedkontoret i Bergen hvor 50 personer er ansatt. Oppkjøpet gjorde at StormGeo ble verdens største værvarsler for shipping- og offshorebransjen.

EQTs overtakelse av StormWeather innebærer at TV 2 selger seg helt ut, noe som trolig vil gi 50-60 millioner kroner i TV-kassen. DNV kjøper seg derimot ytterligere opp. Langaker beholder også sine aksjer. Han har langsiktige planer og satser på at selskapet under sine nye svenske eiere kommer til å bli børsnotert i New York eller London om fem år.

– Nå er grunnlaget på plass og vi er blitt globale, sier Langaker til DN. (NTB)