Gå til sidens hovedinnhold

Staten slår ihjel eget vannskuterforslag

Statssekretær Henriette Killi Westhrin (SV) sier høringsforslaget som åpner for å kjøre vannskuter ikke er mye å juble over.

Tirsdag sendte Miljøverndepartementet et forslag på høring hvor det blir åpnet for at man kan kjøre vannskuter 400 meter til havs i saltvann og 500 meter fra kysten i ferskvann.

Det fikk blant annet Frp-politiker Bård Hoksrud til å juble.

I Norge har det vært forbudt å kjøre vannskuter uten å ha søkt kommunen om særskilt tillatelse siden 2001.

- Vi fikk et brev fra ESA som mente at vårt regelverk ikke var i tråd med EØS-avtalen. Det nye forslaget som er sendt på høring ble laget av Miljøverndepartementet rett og slett fordi vi var nødt, sier Westhrin til Nettavisen.

I 2010 slo EFTAs overvåkingsorgan ESA fast at Norge ikke har anledning til å forby produkter som er godkjent i EU, og at det norske totalforbudet mot vannskutere derfor var i strid med EØS-avtalen. Det ble derfor sendt et formelt advarselbrev, der de ble sagt at Norge må åpne for kjøring i enkelte områder.

Fortsatt strengt
Da det generelle forbudet ble innført i 2001 var det for å hindre mulige konflikter mellom kjøring med vannskuter og andre friluftsaktiviteter som bading og soling. Dagens forbud er også ment å hindre miljøskader på flora og fauna.

Statssekretæren varsler at kjøring med vannskuter i Norge fortsatt vil være strengt regulert.

- Vårt mål med endringene vi har gjort er at det fortsatt skal være streng regulering og et høyt beskyttelsesnivå. Høringsforslaget er utformet slik at ESA skal godkjenne det. Juridisk er det en stor endring, men reelt sett har nok ikke disse endringene så mye å si, sier hun.

- Det er fortsatt forbudt å kjøre vannskuter nært land, og i områder hvor det er spesielle hensyn som må tas.

- Det er altså ingen grunn til å juble over forslaget?

- Det kommer an på hva du er opptatt av. Er du opptatt av å unngå miljørisiko og støyplager er det absolutt grunn til det. Er du opptatt av å kjøre vannskuter nært land er det ingen grunn til å juble, sier Westhrin.

Kun tillatt på 7000 av én million ferskvann

Ifølge overingeniør Harald Stavestrand i Statens kartverk er det kartlagt omkring en million tjern og vann i Norge.

- De minste tjernene av de vi har kartlagt er på størrelse med en enebolig, og tallene er veldig omtrendtlige, sier han.

For å kjøre vannskuter på ferskvann må du kjøre minst 500 meter fra land. Vannet du kjører på må altså være over èn kilometer bredt. Bare omkring 7000 av tjernene som er kartlagt av kartverket er bredere enn én kilometer.

- Ikke mange vann i Norge er bredere enn 1000 meter, så i realiteten vil det nesten ikke åpnes for kjøring på ferskvann?

- Vann som er mindre enn dette er det ikke forsvarlig av miljøhensyn å benytte til vannskuterkjøring. Regelverket skal fortsatt være svært restriktivt, sier Westhrin.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken