Gå til sidens hovedinnhold

Staten tar regninga for tennene dine

- Vi snakker om en revolusjon, sier tannlege.

(an.no): Staten tar stadig mer av tannlegeregningen. Nå står både utskifting av løse proteser med implantat og såkalte brus-skader på Folketrygdens liste.

Det er nemlig en velkjent sak at lettbrus ikke behandler tennene dine veldig pent.

Det er også slått fast at hele kroppen i verste fall kan bli betent av for dårlig tannpuss.

Og du bør lytte til hva tennene forsøker å fortelle deg.

De fleste av oss synes imidlertid det er veldig dyrt å gå til tannlegen, men nå kan du altså få statlig tilskudd til enkelte skder.

– Det snudde vel egentlig rundt 2008, der staten år for år har økt sine bevilgninger av tilskudd til tannbehandling, sier tannlege Rune Normann.

– Vi snakker vel egentlig om en aldri så liten revolusjon, mener han om utviklingen.

Normann og oralkirurg Tor-Eirik Holt synes nå det er for lite oppmerksomhet rundt at mer tannbehandling får statlig støtte. For ordningene gjennom Folketrygden som trådte i kraft i 2003, er gradvis blitt bygd opp til å dekke mer og mer.

LES OGSÅ: Han sender 2000 nordmenn til tannbehandling i utlandet hver år

Tannproblemer

Den økte innsatsen har i første rekke kommet personer med ulike tannsykdommer eller personer med store tannproblemer til gode. Og fra nyttår kom Helse- og omsorgsdepartementet med et nytt viktig punkt når det gjelder dekning av utgifter til tannbehandling.

– I det nye rundskrivet har vi nå full statlig dekning for utgifter til dem som har behov for å skifte ut løse tannproteser i kjeven nede med fast implantat, forklarer spesialist Holt.

En regning som ligger rundt 40-45.000 kroner, men som staten altså dekker fullt ut.

Tidligere er det også slått fast at tannimplantater kanskje ikke er så billig og ufarlig som du tror.

– Løse proteser er et stort problem for mange. Det er ikke uvanlig med lav selvtillit og at det er ukomfortabelt. Mange er også redde for å gå ut å spise offentlig rett og slett fordi de er redde for at protesen nede skal komme ut, forteller Holt og Normann.

(Saken fortsetter under bildet.)


En del sliter også med et normalt matinntak fordi protesen nede i munnen ligger løst.

Kan gjøre mer

Løsningen Folketrygden dekker består i praksis av at det settes to skruer nede i kjeven som implantatet festes i. Dette er den rimeligste implantatløsningen, men fullgod for de aller fleste som vil skifte fra løs protese.

– I det hele tatt er det veldig mye mer Folketrygden dekker enn det folk er klar over, konstaterer Normann.

Han har ingen problemer med at vanlige folk synes det er dyrt å gå til tannlegen og at pris er sensitivt.

– Jeg er ikke ute etter en diskusjon om kjøp av tannhelsetjenester i utlandet. Det er sikkert mye som kan gjøres i andre land, men vi mener det er viktig å få fram at tannlegene i Norge kan gi stadig mer hjelp lokalt, der staten dekker mye av regningen sier Normann.

Syreskader

Konkret trekker han fram såkalte brus- og syreskader.

– Svært mange er ikke klar over at tannlegene nå kan legge på komposittmaterialer på tennene både oppe og nede med nesten full dekning fra Folketrygden. Et unntak er nye kroner på skadede tenner. Der er egenandelen ca. 3.000 kroner per tann.

– En ung pasient vi hadde inne slapp med ca. 3.000 kroner i egenandel for å bygge opp tennere med kompositt. Riktig nok måtte han betale ca. 3.000 kroner hver for fire nye kroner, men summen på 15.000 kroner dekker da en full reparasjon etter brusskader, redegjør Normann.

– Staten spør heller ikke om hvorfor tennene er skadet, men de vil i dag at tannlegene skal hjelpe flest mulig mens tennene fortsatt kan reddes, oppsummerer han.

Kommentarer til denne saken