Statoil har i samarbeid med Universitetet i Oslo og Oslo kommune fått 14 av landets beste realfagsstudenter til å jobbe ved noen av Oslos vanskeligste skoler. Samtidig inngår disse 14 i et toårig lederutviklingsprogram i regi av Statoil. Programmet heter Teach First.

Etter at studentene nå nesten er ferdig med et år i skoleverket vil fokuset skifte mot lederutviklingen ved Statoil Academy, samtidig som de skal fortsette å jobbe i skoleverket.

Samfunnsbidrag
Statoil på sin side ser på dette som sitt langsiktige bidrag til samfunnet. Statoil ønsker å bidra til å heve nivået innen realfag i den norske skolen, og bruker sin status som ettertraktet arbeidsgiver til å bidra.

- I denne sammenheng bruker Statoil sin tyngde som attraktiv arbeidsgiver til å gi et bidrag til samfunnet i Norge, sier Tone Rognstad, direktør for profilering og rekruttering i Statoil, til NA24.

Rollemodeller
Statoil ser for seg at eksempelets makt skal kunne bidra til å få ellers uinterresert skoleungdom til å åpne øynene for det som ikke nødvendigvis står øverst på liten over interesser. Teach First kandidatenes rolle som rollemodeller og bidragsytere blir understreket.

- Vi samarbeider med Oslo skolen i dette prosjektet. Og håpet er å på sikt kunne bidra til å heve nivået innen realfag, ved at deltakerne i dette programmet skal bli rollemodeller for de elevene de underviser, sier Tone Rognstad, direktør for profilering og rekruttering i Statoil, til NA24.

Og fortsetter: – I tillegg til å være rollemodeller vil også kandidatene sørge for at elevene i skolen faktisk blir flinkere i realfag. Det er enda viktigere enn rollemodeller.

Statlig begynnerlønn
Men selv om Statoil lokker med sin tyngde som attraktiv arbeidsgiver, er kandidatene ansatt i Osloskolen og får ingen lønn fra Statoil.

- Kandidatene får lønn i henhold til tariff, gratis utdannelse gjennom tilrettelagt PPU, praktisk-pedagogisk utdanning ved Universitetet i Oslo, og videre ledelsesutvikling gjennom Statoilakademiet, sier Vibeke Strøm, prosjektleder for Teach First i Oslo kommune, til NA24

Som viser til ytterligere gunstige ordninger i forhold til Lånekassen, og at Teach First på den måten representerer en av landets best betalte yrker for nyutdannede.

Uavhengig av kostnadene er Oslo kommune er veldig fornøyd så langt. Men kan inntil videre ikke vise til noen konkrete utslag på målinger.

- Vi har ingen konkrete målinger å vise til enda, men tilbakemeldingene fra skolene er at Teach First-kandidatene gjør en veldig bra innsats og har bevist at kan være effektive og inspirerende lærere og ledere, sier Strøm.

Hun påpeker at kandidatene er dyktige, blir generelt godt mottatt i skolen og at programmet nå gjerne tar imot flere.

Vibeke strøm blir støttet av sin kollega Patrick Starck, rektor ved Ulsrud videregående skole. Han kan fortelle om en ordentlig solskinnshistorie i forbindelse med Teach First prosjektet.

- Teach First kandidaten har en sammensatt hverdag her på skolen. Hvor Kandidatenunderviser veldig flinke elever i realfag, men kandidaten har også ansvaret for en gruppe med elever som er flinkest i idrett og ikke så flinke i matematikk. Likevel har kandidaten greid å få disse elevene til å lære matematikk som gjør at de kvalifiserer til høyere utdanning. Jeg har to Teach First Kandidater her på solen og er veldig fornøyd med hvordan programmet fungerer, forteller han til NA24.

Opptakskrav
Teach First er opprinnelig et konsept som er utviklet i USA, men er tilpasset norske forhold og gitt en vridning mot realfag. Og det er kun nyutdannede med minimum en mastergrad innen realfag som blir vurdert som kandidater.

I tillegg til de akademiske kravene er personlige egenskaper viktig for å bli plukket ut.

- Vi søker deg som er ambisiøs, initiativrik, fleksibel, resultatorientert, strukturert, utholdende og som kan identifisere deg med verdiene modig, åpen, tett på og omtenksom, skriver Teach First på sine nettsider

- I tillegg til de formelle kvalifikasjonene, avgjør personlig egnethet – som jo opptaksprosessen avdekker, skriver Strøm i en mail til NA24.

14. februar er søknadsfristen for neste runde med Teach First kandidater.

Les flere saker på NA24