Gå til sidens hovedinnhold

- Statoil! Kom dere fortest mulig ut av Russland

- Opprørspoliti med gummibatonger slo ham i én time og 18 minutter, så han døde.

AND HOTELL (NA24): Bill Browder er ikke i tvil. Å investere i Russland er ikke for pyser.

- Du har en situasjon i Russland hvor tjenestemenn i regjeringen og politimyndigheten i all hovedsak kjører en bred skala av utpressing- og mafiametoder, hvor sjansene for at du får beholde noen av dine økonomiske gevinster er svært lave, sier Browder til Nettavisen NA24.

- Min beskjed til Statoil er å ta tapene og komme seg ut så raskt som mulig, fortsetter investoren.

Browder trekker fram at VimpleCom nesten ble stjålet fra Telenor.

- Så hvorfor skulle den norske regjeringen mener at deres innflytelse ville hindre russerne fra å stjele Stockman fra Statoil?

- Røm så fort som mulig
Royal Dutch Shell og BP var også ofre for russisk svindel, ifølge Browder.

- Tror den norske regjeringen at de på en eller annen måte kommer til å unngå samme rotet? spør investoren.

- Så kutt tapene og komme seg ut?

- Den beste tingen å gjøre ville være å gå ut så raskt som mulig, sier Browder.

- Etter min mening er ikke Stockman like fornuftig lenger. Det er altfor mye gass i verden. Prisene er lave og de skal ytterligere ned. Kombiner det med en mangel på eiendomsrett og ingen rettssikkerhet, vil det være svært vanskelig å argumentere for denne investeringen, sier Browder.

I fjor ga Statoil fra seg sin andel i det gigantiske Shtokman-feltet i Barentshavet, fordi prosjektet hadde for dårlig økonomi.

Nå vurderer selskapet å gå inn i prosjektet igjen, men Statoil krever at det blir satset på en ny teknologisk løsning.

Nettavisens økonomiredaktør Ole Eikeland møter gründeren av Hermitage Capital Bill Browder til «Det store intervjuet».


Advokaten ble drept
Han opplevde sitt livs mareritt i november 2006. Da ble en av hans advokater, Sergei Magnetsky, slått til døde av åtte fangevoktere fra uropatruljen i et fengsel i Moskva

- De satt han på enecelle og åtte opprørspoliti med gummibatonger slo ham i én time og 18 minutter så han døde, sier Browder.

Sergei ble bare 37 år gammel.

Browder er ikke hvem som helst. Han er gründer av Hermitage Capital, som spesialiserte seg på investeringer i Russland rett etter kommunismens fall i 1990.

Da han ble kastet ut av landet i 2005, hadde fondet hans 4,5 milliarder dollar, tilsvarende rundt 30 milliarder kroner, under forvaltning.

- Jeg kom til Russland like etter sammenbruddet av Sovjetunionen og helt i begynnelsen av privatiseringsprogrammet i 1990. På den tiden ble samtlige russiske selskaper verdsatt til 10 milliarder dollar, sier Browder.

Utrolig oppside
Det var klondykestemning. Selv om den politiske risikoen var stor, var oppsiden så enorm at mange turte å satse. Browder og hans venner var blant dem.

22 oligarker stakk blant annet av med nesten 50 prosent av de store selskapene. I dag er flere av dem å finne på listene over verdens rikeste personer.

- Russland var i en tilstand av kaos. Det var ingen etablert markedsinfrastruktur, lovene var ikke skrevet engang og eiendomsretten var heller ikke avklart, sier Browder.

- Men verdivurderingene var så lave at det rettferdiggjorde risikoen, sier Browder.

Nå er markedsverdien i Russland hundre ganger høyere, ifølge investoren, som mener at Russland ikke lenger er en god handel.

- Det er fortsatt litt billigere enn andre fremvoksende økonomier, men ikke 99 prosent billigere, som det var den gangen, sier Browder.

- Risikoen har økt betydelig siden jeg kom dit på 1990-tallet, samtidig som mulighetene har blitt færre, fordi verdsettelsene er så mye høyere, fortsetter han.

- Hvor mye tjente de som investerte i fondet ditt?

- Så lenge ikke den private eiendomsretten forsvant og landet ble oppløst, var verdivurderingene så lave, at du var garantert å tjene mye på investeringen din, sier Browder.

- Du ville ha gjort 35 ganger pengene, hvis du hadde investert i Hermitage helt i begynnelsen og til jeg ble kastet ut av Russland i 2005, sier han videre.

- Hvor fikk du din første kapital fra da du startet Hermitage?

- Fra Edmond Safra, eieren av National Bank of New York. Han satte 25 millioner dollar av sin private kapital som såkornkapital i Hermitage, sier Browder.

- På toppen av vår suksess i 2005 kjørte vi en operasjon på 4,5 milliarder dollar, sier han.

- Men du fortsatte å investere i Russland etter at du ble kastet ut?

- Nei, vi solgte alle våre aksjer i Russland. Vi fokuserer på andre deler av verden nå, sier Browder.

- Så Hermitage sitt Moskva-kontor er ikke mer?

- Alle mine folk er ute av Moskva for mange år siden, sier han.

Avduket korrupsjon
Hermitage fant seg ikke i all korrupsjonen som foregikk rett foran øynene på dem.

- Vi begynte å avdekke systematisk korrupsjon i de selskapene som vi investerte i. Som Gazprom, Sberbank og Unified Energy Systems, sier Browder.

Browder og hans mannskap kunne ikke gå via de offentlige kanalene, da de mente at myndighetene og politikerne var korrupte og ikke brydde seg.

- Vi bestemte oss for å lekke våre korrupsjonsfunn til media. Det viste seg å være en meget vellykket strategi, sier Browder.

- Til lokale medier som Moscow Times?

- Alle. Wall Street Journal, Financial Times, Washington Post og så videre, fortsetter han.

Browder fikk mange fiender blant russiske myndigheter og det etablerte miljøet i Moskva. I 2005 ble han utvist fra Russland og erklært en trussel mot rikets sikkerhet.

- Sommeren 2007 raidet 25 politifolk mitt kontor i Moskva og ytterligere 25 politifolk raidet kontorene til det amerikanske advokatfirmaet vi brukte, sier Browder.

- De fant ingenting. Vi hadde som sagt solgt alle våre eiendeler i Russland og fått ut alle våre folk etter at jeg ble utvist, sier han.

Jukset med papirer
Kreativiteten til personene bak arrestasjonen var imidlertid stor. I stedet for å gi opp, slettet de Browder og hans folk fra de tomme Hermitage-selskapene og satte i stedet inn sine folk med signaturrett.

- Blant annet en mann som var dømt for drap og som rett før hadde blitt benådet av Innenriksdepartementet, sier Browder.

På dette tidspunktet hyret Browder inn en rekke advokater, deriblant den unge advokaten, Sergei Magnetsky.

- Sergei oppdaget at de ikke bare hadde tatt våre selskaper, men også skapt en milliard dollar i falske tilbakedaterte kontrakter. De hevdet at våre selskaper skyldte en milliard dollar til tre forskjellige stråselskaper, som vi aldri hadde hørt om, sier Browder.

Personene som hadde stjålet Browders selskaper tok så disse kontraktene til retten. Med på laget hadde de tre «forsvarsadvokater», som erklærte selskapene skyldig for underslag på hele en milliard dollar, eller seks milliarder kroner.

- Dommerne utstedte et krav på en milliard dollar mot våre selskaper. Politiet gikk til alle våre banker, men heldigvis fant de ingenting, fordi vi allerede hadde tømt selskapene etter at jeg ble utvist, sier Browder.

Advokaten fortsatte
Browder trodde endelig at historien var slutt. Men hans advokat, Sergei Magnetsky, ville imidlertid ikke gi seg.

- Han mente at «en russisk historie aldri tar slutt på denne måten», og ville fortsette å etterforske, sier Browder.

Etter syv måneder kom Sergei tilbake til Browder, og resultatet var sjokkerende.

- Det var det mest kyniske jeg noen gang hadde sett i Russland, sier Browder.

I forbindelse med at Hermitage solgte seg ut av Russland, oppga selskapet en fortjeneste på en milliard dollar, noe som ga en skatteregning på 230 millioner dollar, som de betalte.

- Det Sergei oppdaget, var at folkene som stjal selskapene våre, hadde gått tilbake til skattemyndighetene med de falske dokumentene og sagt at det hadde skjedd en feil, at gevinsten på en milliard kroner ikke var riktig, men at fortjenesten var null, sier Browder.

- Som følge av denne feilen, krevde de tilbakebetalt 230 millioner skattedollar fra myndighetene. Kravet ble sendt inn på julaften 2007, ble banket igjennom samme dag og utbetalt to dager senere, fortsetter Browder.

Ifølge Browder var dette den største skatterefusjonen i russisk historie.

- Og ingen spørsmål ble stilt, sier han og rister oppgitt på hodet.

Gikk til myndighetene
- Hvem er disse menneskene?

- En var mannen til damen på skattekontoret som signerte på de ulovlige skattepapirene. Han fikk flere millioner dollar inn på sin bankkonto i Credit Suisse i Zürich, sier Browder.

Sergei gikk til myndighetene med sine funn og vitnet i oktober 2008 i en rettssak mot alle de involverte, inkludert en rekke politifolk.

- En måned senere kom to politifolk som jobbet for de tiltalte som Sergei hadde vitnet mot, hjem til ham klokken åtte om morgenen og arresterte ham foran hans kone og to barn, sier Browder.

Det var siste gang han så, eller snakket til, sine barn. Hans kone møtte han bare en gang til.

Sergei ble satt i varetekt og torturert på det groveste, for å få ham til å trekke sin vitneforklaring.

- Fangevokterne satte ham i en celle med 14 andre innsatte og bare åtte senger, med lysene på 24 timer i døgnet, sier Browder.

- De satte ham i celler uten varme og vinduer i desember i Moskva, slik at han nesten frøs til døde, fortsetter investoren.

- De satte ham også i celler uten toalett, med bare ett hull i bakken, sier han videre.

Kom ikke på sykehus
Etter seks måneder med denne systematiske mishandlingen, ble han veldig syk. Han mistet 20 kilo og ble diagnostisert med betennelse i bukspyttkjertelen.

- Han måtte opereres og operasjonen var planlagt foretatt den 1. august 2009. Men en uke før, ble han flyttet til et fengsel uten sykehus kalt Butyrka, som regnes for å være et av de tøffeste fengslene i Russland, sier Browder.

På Butyrka brøt helsen hans helt sammen. Den 16. november 2009, ble han kritisk syk, og han måtte overføres et fengsel med sykehusfasiliteter.

- Men i stedet for å sende ham på sykehuset, da han kom til det nye fengselet, satte de ham på en enecelle og åtte opprørspoliti med gummibatonger, slo ham i én time og 18 minutter, så han døde.

Sergei ble bare 37 år gammel.

Leverte 450 klager
Årsaken til at Browder har så dyptgående kunnskap om mishandlingen av Sergei, er at Sergei leverte hele 450 klager i løpet av sine 358 dager i varetekt.

- Alt dette er arkivert med informasjon om hva, hvem, hvor, når og hvorfor, torturen skjedde, sier Browder.

- Derfor sitter vi på den mest veldokumenterte menneskerettighetssaken som har kommet ut av Russland de siste 35 årene, sier Browder.

Browder regnet med at de skyldige derfor skulle bli dømt, men det motsatte skjedde.

- I stedet dekket russiske myndigheter over alt. De sa at han døde av naturlige årsaker, og at ingen var ansvarlig for hans død. De ga også Sergei skylden for skatteunndragelsen på 230 millioner dollar, sier Browder.

Tre år etter Sergeis død, ble han dermed stilt for retten.

- Som den første døde mannen i russisk historie, rister Browder frustrert på hodet.

Browder anbefaler dermed alle investorer å holde seg langt unna Russland.

- Jeg er veldig negativ til Russland. Eiendomsretten har helt forsvunnet. Til enhver tid kan folk stjele fra deg uten at det får rettslige følger, sier Browder.

- Prøver du å bekjempe tyveriet, dreper de deg, fortsetter han.

- Så når noen spør meg om de bør investere i Russland, er det den mest absurde ting jeg kan tenke på, avslutter investoren.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken