Gå til sidens hovedinnhold

Statoils farligste

Allerede for ti år siden ble Algerie utpekt som Statoils farligste land.

Allerede ved oppkjøpet for ti år siden ble Algerie rangert som det farligste landet Statoil opererte i, forteller en daværende Statoil-ansatt som var direkte involvert i oppkjøpet. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) fredag ifølge NTB.

– Den personellmessige risikoen var den absolutt høyeste i Algerie, forteller Trond Omdal til Dagens Næringsliv.

Omdal var en av rådgiverne og strategene da Statoil besluttet å gå inn i det nordafrikanske landet for ti år siden.

– Dette er tragisk. Dette er uvirkelig. Dette er et angrep på Statoil-ansatte i en skala som jeg ikke kunne forestille meg, sier Omdal.

Statoil kjøpte seg inn i Algerie i 2003 da oljeselskapet BP ønsket å selge seg ned. Det algeriske oljeselskapet Sonatrach ønsket Statoil som partner ved siden av BP.

Algerie er en av de store leverandørene av gass inn i det europeiske gassmarkedet, og investeringen ble sett på som strategisk gunstig i Statoil.

– Statoil er i andre krevende land som Nigeria, men der er de ikke operatør og de er offshore. Angola har også vært i borgerkrig, men der er operasjonene også offshore. Algerie er derfor et unntak, sier Omdal og peker på den nære historien da oppkjøpet ble gjort.

Da Statoil gikk inn var det i etterdønningene av den blodige borgerkrigen på 1990-tallet. Borgerkrigen i Algerie startet i 1991 og i de neste ti årene kan så mange som 200.000 mennesker ha blitt drept. (©NTB)

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken