Thailands statsminister Samak Sundarajev og hans regjering er tvunget til å gå av, etter at en domstol avgjorde at Samak hadde brutt grunnloven da han opptrådte som programleder og kokk i et TV-program.

- Tiltalte har brutt artikkel 267 i grunnloven, og hans stilling som statsminister er over, sa leder for det ni mann store dommerpanelet, Chat Chonlaworn, melder AP.

Han sa regjeringen vil fortsette midlertidig til en ny er satt sammen og klar til å overta.

Glad kokk
Samak er svært glad i å lage mat, og i motsetning til mange thailandske menn, er det han som stort sett står for matlagingen i familiens hjem. Han ledet et kokkeprogram kalt «Å smake og klage» i sju år før han ble statsminister, men deltok også flere ganger etter at han trådte inn i ministerrollen.

Dermed brøt han ifølge dommerne, en lov som forbyr medlemmer av regjeringen å jobbe og motta penger fra private bedrifter.

- Hans engasjement i selskapet kan anses som en ansettelse. Han (Samak, red.anm.) ga motstridende opplysninger i forklaringene sine, og det var forsøk på å skjule hva han hadde gjort, sier Chat.

Mandag forklarte Samak at de drøye 20.000 kronene hans sjåfør mottok for gikk til bensin og ingredienser.

Jubel
Nyheten ble sendt på TV og radio, og ble mottatt med jubel av de mange som har opponert mot Samak. Demonstrantene har okkupert regjeringsbygget siden 26. august, og har krevd hans avgang i flere uker.

Dermed klarte retten det demonstrantene ikke har klart - å avskjedige Samak.

Demonstrantene, som i hovedsak tilhører Peoples Alliance for Democracy (PAD), lover å fortsette demonstrasjonene til hele regjeringen har gått av.

Leder for demonstrasjonene, Prapan Kunmee, sier han frykter at Samak kan komme tilbake, ved at partiet hans Peoples Power Party (PPP) stemme Samak tilbake som statsminister.

Det har Samaks partifeller ymtet fram på at vil skje allerede fredag denne uken.

- Vi vil bli her til hele regjeringen er kastet. Samak kan komme tilbake, sier Prapan til Reuters.

Unntakstilstand
Opptøyene har de siste ukene ført til at Samak innførte unntakstilstand og at flere flyplasser rundt i Thailand ble stengt av demonstrantene.

Minst én person er drept og 34 skadd i sammenstøt mellom ulike politiske grupperinger.

Det var etter at Samak innførte forbud mot samling av store folkemengder og restriksjoner mot medierapporter som undergraver offentlig sikkerhet, at demonstrantene okkuperte regjeringsbygningen han har kontor i.

Samaks motstandere mener han er en marionette for tidligere statsminister Thaksin Shinawatra som trekker i trådene.

Thaksin ble kastet fra makten under et militærkupp i 2006 og lever i eksil fordi han står tiltalt for korrupsjon i hjemlandet.

Risikerer dødsstraff
Ni PAD-ledere står tiltalt for å ha iscenesatt opprøret den gang og risikerer dødsstraff.

PAD ble dannet i månedene før kuppet i 2006 med hensikt å kaste tidligere statsminister Thaksin Shinawatra. Partiet gjenoppsto da det ble klart at landet skulle styres av en nær alliert av Shinawatra.

Gruppen har lite støtte blant befolkningen i de landlige områdene.