Gå til sidens hovedinnhold

Statsråd møtte flomofrene

Gunn Elisabeth Wolden fikk huset sitt forvandlet til et basseng da Verdalselva gikk over sine bredder. Fredag kom kommunalminister Åslaug Haga på besøk.Akbar

Kommunalminister Åslaug Haga var fredag på befaring i de flomrammede områdene i Trøndelag. Gunn Elisabeth Wolden i Vuku i Verdal kommune var en av dem som fikkb besøk.

- Det er jo sterke inntrykk og jeg skjønner at folk har vært gjennom en veldig krevende situasjon. Jeg skjønner at folk fortsatt er urolige, sier Haga til adressa.no.

Sokkeletasjen full av vann
Gunn S. Wolden, som er virksomhetsleder ved Vuku pleie- og omsorgsdistrikt, sørget tirsdag for at brukerne på eldresenteret hadde det bra. Deretter dro hun hjem, men ble møtt av et sjokkerende syn. Sokkelen på huset var fylt med vann, og rett utenfor vinduet gikk elva, som vanligvis renner rundt 100 meter lenge borte.

- Utrolig mye møkk
- Nå er elva der den skal være, men vannet har lagt igjen utrolig mye møkk og flyttet på alt i sokkeletasjen min. Jeg har ikke hatt takstmann her enda. Det er visst lang venteliste, sier Wolden til TV 2 Nettavisen.

Kommunalminister Åslaug Haga fikk høre at Wolden har flyttet hjem igjen etter flommen, men at senga og soverommet i sokkeletasjen ikke kan brukes.

- Det er kjempeviktig for kommunen at noen kommer her og ser. Det er vanskelig å beskrive ødeleggelsene i ord, men kommunen trenger hjelp økonomisk, sier Wolden.

- Hvordan ser det ut i bygda de akkurat nå?

- Gjørma ligger over store deler av sentrum, og veiene bærer preg av det som har skjedd. Det vises at vannet har herjet.

Storflom i 1947
- Var du forberedt på at noe sånt kunne skje?

- Det er jo ikke sånn du går og tenker på i det daglige. Men Verdalselva har gått over sine bredder før. Den siste store flommen var i 1947. Det er akkurat 50 år siden. Nå får vi håpe det er 50 år til neste gang, minst, sier Wolden til TV 2 Nettavisen.

Varsler økonomisk hjelp
Åslaug Haga avlyste et besøk i Brussel for å se det flomrammede Trøndelag med egne øyne.

- Jeg regner med å se en situasjon som er dramatisk. Resultatene av flommen er formidlet gjennom media, men jeg vil også gjerne se dette med selvsyn, uttalte kommunalministeren til TV 2 Nettavisen før avreise.

Haga har varslet at regjeringen vil bidra til å dekke ekstraordinære utgifter kommunene har hatt i forbindelse med flommen. Samtidig vil hun ha en gjennomgang av beredskap og regelverk knyttet til ekstremvær.

- Vi har ennå ikke oversikt over omfanget av de materielle skadene etter flommen, men det er opplagt at de er store og at det vil være behov for såkalte skjønnsmidler fra staten til kommunene som er hardest rammet, sier Haga.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen skal også til Trøndelag, som ansvarlig statsråd for vann- og vannkraftressursene. Mandag 6. og 7. februar skal han besøke noen av de mest utsatte stedene.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker

Kommentarer til denne saken