Gå til sidens hovedinnhold

- Steinar forlot meg i natt

Miljøforkjemperen tapte kampen mot kreften.

Steinar Lem (57) døde av kreft tirsdag, opplyser Framtiden i våre hender. Han arbeidet for organisasjonen i mer enn 30 år.

- Fargerik
- Steinar Lems død er et tungt tap for Framtiden i våre hender. Vi har mistet en trofast venn og en fargerik kollega. Hans utrettelige engasjement gjennom skrift og tale for verdens undertrykte og for naturen har inspirert mange, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Lem var en ettertraktet debattdeltaker, en språksterk skribent og en populær foredragsholder. Han holdt mer enn tusen foredrag om miljø og solidaritet, særlig på skoler og i ungdomsorganisasjoner, og ga ut syv bøker.

- Den norske samfunnsdebatten har mistet en sterk og tydelig stemme, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Lem ble rammet av uhelbredelig kreft, og etterlater seg kona Gunn Hild (33) og to tvillingdøtre på seks år.

- Skal være morsomme
- De dagene som er igjen skal være levende og morsomme. Men det er klart, det ligger en trist undertone i hverdagen. Alle medisinene som skal kjøpes inn og alle henvendelser som kommer. Men jeg lar det ikke dominere dagene, sa Lem i et intervju med Østlandets blad torsdag 09. April.

Slik formulerte han dødsangsten:

- Det er klart jeg har dødsangst. Det er en naturlig reaksjon på en sjokkartet opplevelse som dette. Også er jeg redd for den evige utslettelsen, tanken på at jeg plutselig er helt borte. At alt jeg kjenner ikke skal eksistere for meg lenger. Men mitt livssyn peker mot at jeg også finnes etter døden. Likevel er jeg ikke interessert i å finne ut av det ennå, sa han i intervjuet.

«Min aller beste venn»
Hans kone Gunn Hild (33) beskrev i begynnelsen av mars ektemannens sykdom slik på sin blogg:

«Min aller, aller beste venn, min elskede Steinar har fått kreft. Bare ordet er så stygt at jeg spytter det ut av munnen og krangler det ut av tastaturet. Kreft i bukspyttkjertelen med spredning. Det er verdens verste kreftdiagnose. Og verdens beste menneske har fått den. Jeg synger for jentene om kvelden, og jeg savner teksten “kjære gud, jeg har det vondt”. De vet at pappa er syk, og de er mistenksomme fordi alle har blitt så snille.»

Les hele det sterke innlegget her.

Onsdag 29. april skrev Gunn Hild Lem på bloggen sin:

«Steinar forlot meg i natt»

Du kan oppleve problemer med å komme inn på Gunn Hilds blogg, trolig på grunn av stor trafikk.

Fra nei til ja
Lem var engasjert på nei-siden under EU-avstemningen i Norge i 1994, men snudde i ettertid fordi han mente EU førte en bedre miljø- og solidaritetspolitikk enn Norge.

Han har ved flere anledninger kommet med sterke kritiske innspill overfor Frp og det han mener er partiets mangel på mijøpolitikk og benektelse av at klimaproblemet .

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken