Gå til sidens hovedinnhold

Stenger alle dansker ute fra Sudan

- Ingen dansker vil noensinne kunne sette sin fot i Sudan, raser president Omar Hassan al-Bashir

Sudans president Omar al-Bashir oppfordrer onsdag til en verdensomspennende boikott av Danmark og sier at «ingen danske skal fra nå av få vanhellige sudansk jord», melder Reuters.

Presidenten kom med uttalelsene da han talte til 10.000 demonstranter som hadde samlet seg i hovedstaden Khartoum i protest mot trykkingen av Muhammedkarikaturene i danske aviser for to uker siden.

- Vi ber alle muslimer i verden om å boikotte danske varer, firmaer, institusjoner, organisasjoner og personer, sa al-Bashir.

Den sudanske ambassaden i Stockholm sa tirsdag at Sudan innfører innreiserestriksjoner mot danske statsborgere, og har forbudt import av danske varer.

Tusener demonstrerte
Under slagord som «Ned med Danmark» og «Boikott danske varer» strømmet flere tusen mennesker tidligere onsdag ut i gatene i hovedstaden Khartoum.

Se video(artikkelen fortsetter nedenfor)

219096

Hundrevis av busser og biler fraktet demonstranter til hovedstaden, der de gikk i to demonstrasjonstog som møttes utenfor president Omar al-Bashirs palass, der han fikk overlevert en erklæring fra arrangørene, melder Berlinkske.dk.

En mindre gruppe demonstranter gikk med bannere med en oppfordring til Osama bin Laden om å angripe Danmark.

- Sudan har 35 millioner innbyggere. De er alle Bin Laden. Alle som krenker Islam er et åpent mål, sa en av demonstrantene ifølge Reuters.

Demonstrasjonen ble organisert av religiøse organisasjoner med støtte fra regjeringen.

- Ikke kom hit
Khartoums guvernør erklærte også dansker uønsket i landet. Han begrunner demonstrasjonen med et krav om å bryte de diplomatiske forbindelsene med Danmark, boikott av alle danske varer og mot innreise av danske statsborgere.

- Vi vil ikke at de skal komme hit, og vi ønsker ikke å reise til dere land, sa al-Mutaafi ha sagt til en lokal radiostasjon.

Regjeringen i landet truet i går med å kaste ut danske hjelpeorganisasjoner, men har så langt ikke gjort alvor av trusselen.

Flere danske aviser valgte å trykke de omstridte Muhammedkarikaturene på ny for to uker siden. Danske statsborgere har i flere muslimske land blitt oppfordret til å ligge lavt.

Reklame

Slik forvandler du mobilen til et kraftig varmekamera