OSLO (NTB): Når europeiske land stenger grensene, kan det føre til store flyktningleirer andre steder i Europa og sette flyktningers liv i fare, advarer Flyktninghjelpen.

– Dersom den gresk-makedonske grensen stenges, eller dersom Hellas blir suspendert fra Schengen-avtalen, vil det oppstå massive flyktningleirer på europeisk jord, ettersom et høyt antall mennesker som søker beskyttelse, vil stå uten noen mulighet til å reise videre fra Hellas eller vende tilbake, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland i en pressemelding.

Han mener at en slik situasjon vil sette livene til «hundretusener av kvinner, menn og barn i fare».

Uttalelsen kommer dagen før EU-lederne møtes i Brussel for blant annet å drøfte EUs svar på flyktningstrømmen gjennom Europa. Egeland oppfordrer landene til å bli enige om en felles løsning i stedet for å stenge grensene.

– Å bygge en europeisk festning, med stengte grenser, vil bare lede til en utvanning av EUs lover og verdier. Det vil sende et forferdelig signal til resten av verden om vår forpliktelse til å overholde internasjonal flyktningrett, sier Egeland.

Uttalelsen kom samme dag som Østerrike innførte grensekontroll mot alle nabolandene i sør og satte et tak på hvor mange asylsøkere som slipper over grensen mot Slovenia per dag. (©NTB)