NEW YORK (Nettavisen): Under et folkemøte i Wilmington i Nord-Carolina tirsdag, kom Donald Trump med en uttalelse om Hillary Clinton som umiddelbart førte til en storm av reaksjoner i sosiale medier.

- Hillary ønsker å avskaffe, i praksis avskaffe, det andre grunnlovstillegget. Og hvis hun får lov til å velge sine dommere, er det ingenting dere kan gjøre, folkens. Selv om andre grunnlovstillegg-folkene … kanskje det er noe …

- Øker risikoen for krise

Den språklige presisjonen er åpenbart svak hos Trump i dette tilfellet, og det kan være hele forklaringen. Kritikerne hans er imidlertid overbevist om at han her oppfordrer folk til å skyte Hillary Clinton.

Det er drøyt. Det er ekstremt drøyt om han faktisk mente noe slikt, men det er nok også drøyt å tolke det i denne retningen. Mange gjorde likevel det.

The Huffington Post, som åpent motsetter seg Trumps kandidatur, kjørte ut dette som et toppoppslag med tittelen «Trump-sjokk: Henrette Clinton?».


New York Daily News gjorde det samme: Toppet med Donald Trump og skrev at han tilsynelatende oppfordret sine tilhenger til å skyte Clinton.

En oppsiktsvekkende utvikling er at selveste Secret Service, som både beskytter Clinton og Trump, vurderer saken. I en twittermelding skriver Secret Service:

- U.S. Secret Service er oppmerksom på uttalelsene, sier talsperson Cathy Milhoan som svar på direkte spørsmål fra flere medier om Trumps uttalelser. Det melder LA Times.

Avviser anklagene

Trump avviser anklagene fullstendig.

– Media er desperate etter å distrahere bort fra Clintons motstand mot grunnlovstillegget. Det jeg sa var at tilhengere av «Second Amendment» må organisere seg og komme seg ut for å stemme for å redde grunnloven vår, skriver han på Twitter.

Presidentkandidatens valgkamporganisasjon var også raske med å sende ut en pressemelding for å klargjøre de omstridte kommentarene. Her blir pressen anklaget for å være «uærlig» og det presiseres at våpenaktivister står for en viktig og kraftfull velgermasse.

– Det kalles fellesskapets kraft. «Second Amendment»-folkene har et fantastisk livsmot og et voldsomt sterkt samhold, noe som gir dem en storslått politisk kraft, sier kommunikasjonsrådgiver Jason Miller i Trumps valgkampapparat.

– Og i år kommer de til å stemme i rekordantall, og det kommer ikke til å være for Hillary Clinton, det blir for Donald Trump.

Flere sterkt kritisk

Senator Chris Murphy, en demokrat fra Connecticut, tolket Trumps ord slik.

- Ikke betrakt dette som et politisk feilsteg. Dette er en henrettelsestrussel, som øker risikoen for en nasjonal tragedie og krise, skriver Murphy på Twitter, i en post som så langt har fått 1600 retweets.

Mangler dommer

USAs andre grunnlovstillegg gir innbyggerne rett til å eie og bære våpen, selv om delstatene kan regulere dette noe. Trump mener at Hillary Clinton vil avskaffe dette grunnlovstillegget, dersom hun vinner presidentvalget i november, gjennom å nominere en høyesterettsdommer med samme syn på dette som henne.

Høyesterett i USA består normalt av ni dommere, men etter at dommer Antonin Scalia døde tidligere i år, har det niende setet stått tomt.

Både republikanerne og demokratene bruker dette som et argument for at årets presidentvalg er ekstra viktig, fordi den neste presidenten vil få utnevne den niende høyesterettsdommeren dersom ikke president Barack Obama klarer å overtale Kongressen til å godkjenne Merrick Garland før den tid.

Dette er altså bakgrunnen for Donald Trumps uttalelse.

Hillary Clinton har for øvrig ikke uttalt at hun ønsker å avskaffe denne retten. Demokratenes kandidat ønsker å utvide bakgrunnssjekken og forby salg til personer som er voldelige kriminelle eller mentalt syke.

- Dette er farlig

Den kanskje mest sannsynlige forklaringen på Trumps uttalelse, er at det ble sagt som en slags spøk. Det er nokså uansvarlig når man vet hvor høy temperatur det er i årets valgkamp.

Trump ble selv utsatt for et drapsforsøk for bare to måneder siden, selv om det forsøket ble stanset i god tid. En 19-åring fra Storbritannia forsøkte å stjele pistolen til en politimann, og fortalte ifølge AP i avhør etterpå at planen hans var å skyte Trump.

Derfor burde Donald Trump vite bedre enn de fleste hvor alvorlig folk tar denne valgkampen.

Clintons valgkampleder Robby Mook sendte raskt ut en pressemelding etter Trumps uttalelse i Wilmington.

- Dette er enkelt: Det Trump sier, er farlig. En person som ønsker å bli president i USA skal ikke foreslå vold av noen typer, sier Mook.