Gå til sidens hovedinnhold

Sterkt igjen av Bjørnstad

Henrik Bjørnstad kom seg ikke inn blant de ti beste etter sin avsluttende runde av FBR Open på 69 slag søndag kveld. Men det var ikke mye om å gjøre heller.

Henrik Bjørnstad begynte søndagens runde på perfekt vis med en birdie allerede på det første hullet, men etter at putteren hans ikke var spesielt varm midtveis på de første ni hullene, begynte man å ane at nordmannen kanskje var litt sliten mentalt. Men han reiste seg mesterlig, rundet de første ni på to under par, og hadde det ikke vært for tidvis ustabilt spill på back nine, kunne han virkelig ha kjempet om en topp fem-plassering.

Topp ti
Da Henrik var ferdig med sin runde, var det godt nok til en 10. plass. Han ble til slutt nummer 12, samme posisjon som han hadde før søndagens runde begynte. Han var fire slag unna å inneha 2. plassen alene. En delt 12. plass er uansett en veldig sterk prestasjon som også tilsvarer mye penger. Sist helg ble Henrik nummer ti i Buick Invitational, og da tjente han 787.000 kroner.

To så sterke turneringer på rad vekker oppsikt i USA. Henrik ble beste europeer i turneringen med soleklar margin, og han ble nest beste utlending bak Camilo Villegas. Henrik vil garantert klatre mange plasser på verdensrankingen etter FBR Open også. Sist uke klatret han fra 900. til 499. plass på bakgrunn av det han presterte i San Diego.

Bra stats
Henrik Bjørnstad hadde også en bedre statistikk denne helgen enn sist. Nå drivet lenger, han hadde lavere snitt på antall putter per green, og han traff også flere greener in regulation, som det heter. Og denne helgen gikk han også samtlige fire runder under 70 slag. Det er bare å håpe at trenden fortsetter for nordmannens del.

Henrik slo forresten Vijay Singh med tre slag i turneringen. Og han er jo ikke så verst til å slå denne hvite og harde ballen.

Det var for øvrig hull 15 som ble avgjørende for hvem som skulle vinne turneringen. J.B Holmes ledet med ett slag på Ryan Palmer før hullet, men mens Holmes gikk av greenen med en eagle, måtte Palmer tåle en trippel bogey. Plutselig ledet nykommeren Holmes turneringen med seks slags margin, og sånt skusler man ikke vekk i golf.

Heftig førstepremie
For seieren, som til slutt ble med sju slags margin, får 23-åringen fra Campbellsville i Kentucky 936.000 dollar og en automatisk fornyelse av PGA-kortet sitt i to år. Han får også en invitasjon til neste sesongs Mercedes Championship, som er den første turneringen av året på PGA-touren. Der spiller bare vinnere.

Han ligger også godt an til å bli årets nykommer, prisen Henrik Bjørnstad har satt seg som mål å kapre i år. Holmes endte på delt 10. plass i Sony Open tidligere i år, og har allerede passert millionen i innspilte dollar.

- Jeg trodde ikke det skulle skje så raskt. Jeg visste at jeg hadde evnen, men jeg er likevel overrasket. Nå ønsker jeg å vinne enda en tittel, sa han da seieren var i boks.

Forrige nykommer til å vinne en turnering i sin første sesong, var Sean O'Hair. Han gikk til topps i John Deere Classic i 2005.

LEADERBOARD:

-21 J.B Holmes
-14 Steve Lowery, J.J Henry, Ryan Palmer, Scott Verplank, Camilo Villegas
-13 Justin Leonard, Jonathan Byrd, Phil Mickelson
-12 Arron Oberholser, Dean Wilson
-11 HENRIK BJØRNSTAD, Kenny Perry, Joe Ogilvie

SLIK SPILTE HENRIK:

Hull 18 (par 4, 401 meter): PAR
Henrik banker driven 290 meter til fairway, og har 120 meter igjen til hullet. Bra drive. Det er en vanskelig flaggplassering på det siste hullet. Rett bak greenbunkeren på høyre side, og lite green å jobbe med i området rundt. Men Henrik slår et glimrende innspill, og har litt over tre meter igjen til hullet. Det hadde vært sykt moro om han kunne avsluttet med en birdie. Ikke bare vil det bli hans beste plassering noen sinne, men putten han skal slå nå, er også verdt et par hundre tusen kroner. Sånn cirka. Mye penger i hvert fall. Men Henrik toputter for par.

Hull 17 (par 4, 304 meter): PAR
Henrik slår seg roligere ut i dag etter at han havnet i vannet i går. Han har 30 meter igjen til hullet etter en kontrollert drive på 255 meter. Smart, Henrik. Han trenger trolig en birdie til for å komme på topp ti. Innspillet hans er til litt i underkant av fire meter fra koppen. Han misser putten så vidt, men toputter enkelt for par.

Henrik er i skrivende stund på 10. plass sammen med Dean Wilson og Scott Verplank. J.B Holmes, mannen som leder i øyeblikket, vant for øvrig kvalifiseringen til PGA-touren i november. Der ble Henrik nummer 13.

Phil Mickelson avsluttet med fire birdies på rad. Han gikk back nine på fem under par.

Flaggplasseringen er heftig i dag. Ikke langt til venstre for pinnen ligger det noe blått og kaldt som heter vann... Kirk Triplett havner i vannet - for tredje gang.

Da er vi igjen ved dette korte, meget interessante hullet. Her er det mulig å drive greenen. Det er imidlertid farer rundt greenen med både vann og sand. Henrik havnet i vannet lørdag. Hullet krever nøyaktighet, for å si det sånn. Henrik bør egentlig gå av med minst birdie her. Dette er det letteste hullet på banen.

Hull 16 (par 3, 148 meter): PAR
Henriks utslag er dessverre noe skjevt. Han trenger et godt innspill fra bunkeren og EN putt for å redde par. Sand-slaget hans er til 3,5 meter igjen fra hullet. Kom igjen, Henrik. Senk! Og det gjør han! Veldig bra, Henrik.

Dette er designer Tom Weiskopfs favoritt par 3-hull på banen. Her er man nødt til å være nøyaktig. Greenen er ikke altfor stor. Det som gjør hullet så spesielt, er alle publikummerne som står rundt greenen på en tribune.

Hull 15 (par 5, 510 meter): BIRDIE!
Henrik driver seg 280 meter ut i fairway, og har en god sjanse til å nå inn på to slag. Han er 230 meter fra hullet. Du trenger en birdie igjen nå, Henrik. Han slår seg inn på to, og har en eagle-putt på 11,5 meter. Den senker han neppe, men en birdie bør være innen rekkevidde her, Henrik. Han slår seg til en meter fra hullet og senker putten for birdie. Bra, Henrik! Da er du inne blant topp ti igjen. Delt 8. plass, for å være HELT nøyaktig.

Phil Mickelson, som hadde tre bogeys på rad på front nine, er nå 11 under par og tre under for dagen. Lefty, som vant FBR Open i fjor, er med andre ord i sonen... J.J Henry, som gikk på 61 slag på fredag, er en OVER par for dagen. Putteren hans er ikke heit i det hele tatt i dag. Det var den ikke lørdag heller, for den saks skyld.

Det er vann i spill fra utslaget langs hele venstre kant. Her finner man alt fra eagles til doble bogeys.

Hull 14 (par 4, 435 meter): BOGEY
Henrik slår seg ut til venstre rough på utslaget. Han har omtrent 145 meter igjen til hullet derfra. Han kommer seg nærme greenen og på fairway, men chipen var ikke så god. Han måtte ha to putter for å hulle ut. Synd, Henrik.

Henrik ligger på delt 10. plass nå, for øvrig. Ryan Palmer og J.B Holmes deler nå ledelsen. De har tre slag å gå på ned til neste mann. Mye tyder på at en av disse stikker av med seieren. Holmes er, på lik linje med Henrik, nykommer på årets PGA-tour. Palmer har for øvrig slått seg i vannet på hull 11.

Dette er et hull der det lønner seg å ligge til høyre i fairway. Det er en relativt trang green med bunkere på begge sider.

Hull 13 (par 5, 544 meter): BIRDIE!
Henrik slår en kjempedrive 300 meter framover, men dessverre litt skjev. Han ligger omtrent på veien. Han har 220 meter igjen til hullet.

Litt motstridende opplysninger som kommer inn her. Først var driven i fairway på høyre side. Så ute på kjerreveien. Så lå han i roughen. Det er jo LITT forskjell på det. Men uansett: Han ligger, etter det vi får opplyst, med 23 meter igjen til hullet etter sitt andre slag. Det indikerer et godt andreslag uansett hvordan han lå. Henrik bør få en god birdiesjanse her. Jepp, det får han. Har en meter igjen for birdie. Senk den, da! Og Henrik senker. Bra! Da er du to under for dagen.

Dette er et birdiehull. Det er en diger sandøy i midten av fairway som man helst bør unngå. Klarer man det, og er man i fairway, bør det være fullt mulig å nå greenen på to slag. Greenen er liten og beskyttet av en dyp bunker på høyre framside. Det er en stor en på venstre side også. Nok til å skremme vannet av de fleste.

Hull 12 (par 3, 178 meter): PAR
Henrik slår et greit utslag, og legger seg 12 meter fra pinnen etter utslaget. Og Kirk Triplett har funnet vannet igjen... Men han senker chipen! Utrolig bra av vannmannen. Henriks første putt legger seg innenfor en meter av pinnen, og han senker greit for par.

Et vanskelig par 3-hull (rangert som det vanskeligste), med vann langs hele venstre side og bak greenen. De ter heftige bunkere også på venstre side av greenen og i bakkant. Selve greenen er lang og trang, og det er omtrent to køllers forskjell på for- og bakkant

Hull 11 (par 4, 429 meter): PAR
Henrik smeller driven 275 meter i fairway på høyre side. Han har 160 meter igjen til hullet. Innspillet er på greenen, men ingen reell birdiemulighet. Putten han må senke, er på 13,5 meter. Det er stort sett bare Tiger Woods som senker sånne når han må. Henrik bør være fornøyd om han toputter her. Den første putten er god, og han har litt over en meter igjen. Han senker for par.

Kirk Triplett er virkelig på svømmetur i dag. Nå har han slått seg i vannet, og det blir minimum en bogey på dette hullet. Han er tre OVER par for dagen. Carlos Franco, som begynte dagen på 44. plass, er fem under par så langt i dag. Han er ett slag bak Henrik nå.

Henrik må opp på hesten igjen så fort som mulig og riste av seg bogey-skuffelsen. Dette er et vanskelig hull. De fleste sier seg fornøyd med par her. Det er vann langs hele venstre side, pluss at det er en bunkere både på venstre side i forkant og en mer skjult en i bakkant av gr eenen.

Hull 10 (par 4, 369 meter): BOGEY
Henrik slår seg 222 meter framover, men i fairwaybunker på utslaget. Heldigvis er ikke hullet lenger enn at det skal by på store problemer å komme seg verken inn eller brukbart på greenen. Men innspillet er rett til høyre for greenen, og i roughen. Bra nærspill nå, Henrik, så redder du paren din. Det klarer han imidlertid ikke, og han er fortsatt ikke på greenen etter tre slag. Chipen derfra og inn er nær ved å gå i, men han må tåle en ny bogey. Dessverre.

David Toms er for øvrig bra på gang nå. Han har to birdies på de siste hullene. Han blir farlig i sammendraget.

Bare Henrik ikke blir heit i toppen nå som han er i flytsonen. Spill fornuftig, Henrik! Dette er et dogleg-høyre hull, og her må man bruke hodet. Det er bunkere på begge sider av greenen, så han må være presis på innspillet.

Hull 9 (par 4, 424 meter): BIRDIE!
Kjempedrive av Henrik, midt i fairway. Han har 128 meter igjen til pinnen. En rolig pitch nå, så - Ja da! Han slår et glimrende innspill, og legger seg drøye to meter fra pinnen. En glitrende birdiesjanse. Og Henrik senker igjen! Nå er snekkeren i gang med hammeren!

Henrik er nå bare fem slag etter teten. Han runder de første ni på to under par for dagen.

Hull 8 (par 4, 430 meter): BIRDIE!
Henrik spiller seg fint til fairway med en drive på 275 meter. Han har 165 meter igjen til hullet. Henrik slår et godt innspil, og legger seg til 5,5 meter fra hullet. En god birdiesjanse. Han må sette noen av disse for å henge med i teten. Og det gjør han! Herlig, Henrik! Den trengte du. Og jeg som hadde tenkt til å skrive at du ikke virker like brennheit med putteren i dag som tidligere...

Ryan Palmer er oppe i enslig ledelse nå. Det er bare sju slag opp dit, Henrik. Og det er på back nine det virkelig gjelder. Henrik har fire s lag opp til å inneha 4. plassen alene. Han er nå best i flighten sin. Lucas Glover er tilbake på utgangspunktet sitt før runden startet: -8. Kirk Triplett er slaget bedre.

Dette er et langt dogleg-venstre hull. Det er en bunker i fairway om lag 270 meter fra tee. Par er en god score på dette hullet. Det er rangert som det sjuende vanskeligste.

Hull 7 (par 3, 197 meter): PAR
Henrik slår litt for langt, og havner i semiroughen utenfor greenen. Er avhengig av en god chip nå for å komme nær nok på to slag. Henrik har om lag 11 meter igjen til koppen. Håper han ikke ligger forkjært til. Han chipper seg til to meter fra hullet. Kom igjen, Henrik. Senk den. Du trenger en par her. Ja da! Han senker. Bra, Henrik.

Ingen lett flaggplassering i dag. Pinnen ligger rett bak en bunker på høyre side. Som om ikke det snaut 200 meter lange hullet ikke er vanskelig nok fra før av. Det er rangert som det tredje vanskeligste.

Alle i Henriks ball er nå på ni under par. Alex Cejka har for øvrig gjort tre birdies på rad nå. Han ligger imidlertid fortsatt tre slag bak Henrik. Scott Piercy har begynt best av spillerne i toppen. Han er tre under par etter seks hull. Han har klatret fra 18. til 7. plass. Bjørnstad har begynt litt rufsete, særlig i nærspillet. Han har misset to korte putter, blant annet, og det er svært uvanlig til ham å være.

Hull 6 (Par 4, 398 meter): BOGEY
Utslaget var bare 224 meter langt og gikk ut i roughen til høyre. Derfra var det vanskelig å spille seg inn på greenen og Henrik brukte andreslaget til å spille seg fremover på fairway. Han har 90 meter igjen til greenen. Innspilelt var strålende og Henrik har en tometersputt for å redde par. Det klarer han ikke, dessverre. Putten er bare noen centimetre fra å gå i. Synd, når han reddet seg inn med et så bra innspill. Han lå nok i tykk rough etter utslaget.

Hull 5 (Par 4, 414 meter): PAR
Driven var 275 meter lang og la seg pent til venstre i fairway. Det er 149 meter inn til pinnen.Innspillet traff greenen, der Henrik brukte to putter for en ny par.

Hull 4 (Par 3, 160 meter):PAR
Flott innspill av Henrik, som legger seg bare fire meter fra hullet. Putten endte like til venstre for hullet, og Henrik kunne notere en ny par.

Hull 3 (Par 5, 507 meter): PAR
Henriks drive var 272 meter lang og ligger i fairway med 225 meter igjen til greenen. Innspillet gikk i bunkeren, men et godt bunkerslag gjør at Henrik har en birdieputt på under to meter. Birdieputten var imidlertid svak og det ble «bare» par på Henrik.

Hull 2 (par 4, 380 meter): PAR
Utslaget til Henrik går 251 av gårde, men litt ut i semirroughen til venstre. 132 meter igjen til pinnen. Innspillet ble litt langt, men Henrik ligger så vidt på greenen. Birdieputten på 12 meter gikk så vidt forbi hullet til venstre, og Henrik satte parputten trygt i koppen.

Hull 1 (par 4, 375 meter): BIRDIE!
Et rolig utslag midt i fairway og et innspill til tre meter fra hullet baner veien for dagens første birdie. Glimrende start av Henrik

BAKGRUNN:
Henrik Bjørnstad har levert nok en imponerende turnering på PGA-touren. Han ligger på delt 12. plass før den avsluttende runden av FBR Open, og det til tross for at han selv sier han har slitt på de to siste rundene. Skulle han få det til å løsne i kveld, kan Henrik gå mot sin relativt sett beste plassering i karrieren. Og en uhorvelig stor sum med penger.

Det var sist helg at Henrik Bjørnstad imponerte så vanvittig med å gå i ledelsen etter halvspilt sisterunde. Dessverre holdt det ikke hele veien inn, men han tjente seg likevel 787.000 kroner rikere på den delte 10. plassen.

Henriks tre første runder i FBR Open har henholdsvis vært på 67, 69 og 68 slag. På par 71-banen på TPC of Scottsdale tilsvarer det ni under par. Henrik kan med andre ord gå samtlige fire runder under 70 slag om han presterer i kveld.

Det er en annen nykommer på PGA-touren, J. B Holmes, som leder turneringen før de siste 18 hullene skal spilles. Han gikk lørdagens runde på 66 slag, og leder med ett slag foran Ryan Palmer og J.J Henry. Henry sjokkerte alle m ed en 61-runde på fredag. Det er imidlertid ekstra vanskelig å gå ut i lederballen, med alt hva det psykologiske presset innebærer, og Henrik har fordelen ved at han angripe bakfra.

TOPP 10 etter dag 3:

J. B Holmes -16
Ryan Palmer, J.J Henry -15
Justin Leonard, David To ms -13
Dean Wilson, Camilo Villegas -12
Rory Sabbatini, Scott Verplank -11
Jonathan Byrd, Steve Lowery -10
HENRIK BJØRNSTAD -9

Reklame

Ny mobilavtale barberer prisene på abonnementet

Kommentarer til denne saken