Gå til sidens hovedinnhold

Stig-André Berge mistet moren: - Lovet mamma å fortsette

Rakk å ta farvel.

Den norske bryteren Stig-André Berge (32) er inne i en av karrierens viktigste perioder. Han trener beinhard for å kvalifisere seg til OL i Rio.

Men så skjedde katastrofen.

Telefonen ringte. Den telefonsamtalen som alle frykter. Han var i Tyrkia, på et stevne. Hjemme i Oslo var mammaen hans blitt dødssyk.

- Jeg var helt uforberedt, sier Berge til Nettavisen.

Moren var diagnostisert med kreft, men Berge hadde ingen anelse om hvor liten tid de hadde igjen sammen da han reiste på samlingen i Tyrkia.

- Jeg er veldig glad vi rakk å ta farvel. Vi har funnet ut i ettertid at hun har spart oss for mye smerte, ved å ikke fortelle helt hvor ille hun har hatt det, sier han.

- Måtte tørre å sørge

32-åringen har hatt det veldig tøft i tiden etterpå.

- Jeg måtte tørre å sørge. Tørre å slippe meg ordentlig ned. For første gang i mitt liv har jeg hatt fem dager uten trening, forteller Berge.

Han visste ikke med en gang hvordan han skulle klare å gå videre med brytingen og OL-satsingen uten mammaen sin.

- Dette er noe vi to har jobbet målrettet for så lenge. Og hun har vært min viktigste støttespiller. Så å miste en av de aller nærmeste, grunnmuren. Det har vært vanskelig, sier Berge.

Saken fortsetter under bildet

Han har likevel klart å finne veien tilbake til brytematta.

- Jeg tar med alt det positive hun har lært meg. Hvor sterk hun var, med et fantastisk pågangsmot. Hun har hjulpet meg så mye. Jeg satser videre fordi det er det hun ville at jeg skulle gjort.

Åpnet seg på bloggen

Berge forteller åpenhjertig om de dramatiske dagene etter at han fikk telefonen i Tyrkia, på bloggen sin:

«Dagen virket helt normal, og jeg gledet meg til å reise hjem dagen etter. Når jeg satt på bussen på vei mot hallen for å se siste dag av turneringen fikk jeg plutselig en tlf fra a hus. Der hadde mamma blitt lagt inn tidligere samme uke. Jeg hadde pratet med henne kvelden før og hun virket i OK form. Hun sa det var en lett lungebetennelse og halsbetennelse. Noe jeg fort skjønte at ikke var realiteten når overlegen på a hus ringte meg.
Han ba meg komme meg på første fly tilbake til Norge.»

- Det er vanskelig for meg å dele livet mitt på den måten, men samtidig godt å få ut tankene. Jeg har fått mye støtte, forteller Berge.

Mistet flyet

Berges mor fikk kreftdiagnosen for to år siden. Nå hadde infeksjonene i kroppen gjort henne svært syk. Berge kastet seg rund etter at han fikk den alarmerende telefonen fra sykehuset.

Han mistet det første flyet hjem til Oslo. Med ti minutters margin.

Neste fly gikk flere timer senere.

«Det er nok de verste 5 timene jeg har hatt på en flyplass noen gang,» skriver Berge på bloggen sin.

32-åringen, som har EM- og VM-medaljer i bryting, har opplevd et par tøffe nedturer på brytematta. Som da han for andre OL på rad røyk ut i første kamp. I London i 2012 tapte han for Hasan Alijev (Aserbajdsjan) 10 sekunder før slutt. Fire år tidligere, i OL i Bejing, var OL-drømmen over etter fire minutter på brytematta.

- Jeg gir meg aldri, en fighter gir seg aldri. Jeg skal ha en OL-medalje om jeg så må delta i to OL til, sa Berge til NTB etter London-tapet.

Saken fortsetter under bildet

I september i fjor, under VM i Las Vegas, var det en gråtkvalt Berge som misset første av fire muligheter til å kvalifiserere seg til OL i Rio til sommeren. En semifinaleplass ville gitt autmatisk OL-plass. Berge røyk ut i åttendelsfinalen.

Våket over moren

Men alt dette blekner når ens aller nærmeste kjemper mot døden.

«Jeg skal være så ærlig å si at mens jeg satt på flyplassen i Istanbul, så la jeg opp.»

«Da orket jeg rett og slett ikke tanken på det å fortsette satsingen. Kunne ikke forstå hvordan jeg skulle klare å komme meg videre hvis noe skulle skje med mamma. Hun var grunnmuren bak satsingen min. Den som passet på oss og hjalp oss når det trengs,» skriver Berge.

Klokken 23.36 den sammen kvelden hadde han endelig kommet seg til A-hus. Der fikk han pratet med moren sin, og ble tatt imot av sin samboer.

De tre neste døgnene ble tilbrakt ved sin mors side på sykehuset.

«Da vi gikk inn i det 3.døgnet så skulle legene prøve noe nytt. De gav henne mindre beroligende og mindre morfin slik at hun skulle våkne mer og mer. Og det var utrolig godt for oss som satt rundt henne. Hun var mer våken enn tidligere og de gikk over fra den store pustemasken til kun å gi henne oksygen via nesen. Hun fikk fortsatt veldig mye hjelp til å puste via den, men vi fikk hvert fall ha samtale med henne. Vi fikk fortalt hvor mye hun betyr for oss og hvor glad vi er i henne.»

I løpet av natten døde hun.

Minnestunden ble holdt i huset Berge og samboeren flyttet til for ikke lenge siden. Dit skulle også moren ha flyttet inn, lørdagen etter hun døde.

- Det er tungt. Dette skulle være vår tid til å ta vare på henne, etter alt hun har gjort for oss alltid. Det rakk vi aldri, sier Berge til Nettavisen.

- Jeg skal fortsatt gjøre henne stolt

Berge har som sagt klart å komme seg tilbake til brytematta.

«Veien tilbake på matta har vært hard, men jeg lovet mamma under hennes siste døgn at jeg skal fortsette jobben. Drømmen og målet til hele familien er den OL-medaljen jeg mangler. Veien er fortsatt lang og det må jobbes hardt. Men det skal jeg gjøre. Jeg skal fortsatt gjøre henne stolt. Og sammen som familie og venner skal vi kjempe videre.»

32-åringen ønsker å ta med seg det positive videre.

- Det er det mamma har lært meg. Og det finnes noe positivt å ta med seg videre fra sorg også. Jeg er sterkere knyttet til venner og familie, og min samboer. Dette skal gjøre meg sterkere som idrettsutøver.

Tre OL-muligheter

Berge har fortsatt tre muligheter til for å kvalifisere seg til OL i Rio til sommeren. 15. april er den første av tre OL-kvalifiseringer. Den går i Serbia.

- Målet er å kvalifisere meg der, hvis ikke jeg klarer det reiser jeg rett videre til Mongolia, sier Berge.

Mongolia er stedet for OL-kval nummer to, før den absolutt siste sjansen går i Istanbul i mai.

- Målet jeg og mamma har jobbet mot er OL-medalje. Det er det fortsatt, sier Berge.

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken