Gå til sidens hovedinnhold

Stig ble reddet av kronerulling

Familiefaren ble plutselig fratatt trygden av NAV. Nå vet han hva han skal gjøre.

BANGKOK/PATTAYA (NA24): Kronerulling ga Stig Jensen Lyså flybillett til Norge. Nå er han klar til å ta opp kampen mot NAV.

Høsten 2011 ble familiefar Stig Jensen Lyså plutselig fratatt trygden. NAV stoppet utbetalingene grunnet teknikaliteter rundt en flyttemelding. NAV stoppet trygden på grunn av en manglende flyttemelding etter at Jensen Lyså hadde tatt midlertidig husvære hos sin norske ekskone før han dro til Filippinene i juli 2011.

På grunn av den manglende flyttemeldingen bestemte hans saksbehandler i NAV Forvaltning at pensjonsutbetalingene skulle stoppes. Dette skjedde uten at Lyså hadde mottatt noe varsel.

Les også: - Må jeg dø i Thailand? og - NAV er på bærtur

Store konsekvenser
Jensen Lyså har kone og to småbarn på Filippinene. Familien er avhengig av ham økonomisk. Selv sliter han med sykdommene Bechterews og Morbus Chrons sykdom og trenger dyre medisiner.

Konsekvensen av NAVs vedtak var svært alvorlig for Jensen Lyså. I flere uker har både han og hans familie vært avhengig av gavmilde venner og bekjente for å holde seg i live.

Null hjelp fra ambassaden
Jensen Lyså kom seg til Thailand der han søkte om hjelp fra den norske ambassaden. Til sin store skuffelse fikk han blankt avslag.

- Den norske ambassaden kunne ikke hjelpe meg med et nødlidenhetslån på noen få tusen kroner til en enveisbillett til Norge, til tross for at de vet jeg har trygd og er fullt i stand til å betale tilbake når jeg får ordnet opp med NAV, sier Jensen Lyså til NA24.

Reddet av nordmenn
En kronerulling blant nordmenn i Pattaya sørget for at Jensen Lyså kunne sette seg på flyet til Oslo natt til tirsdag.

- Takket være oppslag i den norske avisen Thailands Tidende og i NA24 stilte mange opp på kronerullingen, sier Lyså Jensen.

På to dager samlet nordmennene inn i overkant av 30.000 baht, cirka 6.000 kroner, noe som holder både til flybillett hjem og regningen til det rimelige hotellet han har bodd på i Pattaya - Hotel Norge.

Holder fast på brevpost
Reisen fra Filippinene, via Bangkok og til Oslo er på cirka 1.200 mil. En reise Jensen Lyså altså må foreta fordi NAV og Folkeregisteret nekter å godta flyttemelding via epost.

Lyså hadde før reisen til Filippinene bedt NAV kommunisere med ham via epost siden det hadde vært tilfeller av innbrudd i postkassene der han bodde på Aker i Oslo og ikke minst fordi postgangen på Filippinene upålitelig.

NAV har ennå ikke tatt i bruk sikker epost og krever i de aller fleste tilfellene at brukere må motta og sende viktige dokumenter som brevpost. For NAV-klienter i Thailand og Filippinene betyr det en postgang hver vei på flere uker og ofte mer enn en måned.

Vurderer søksmål mot NAV
Jensen Lyså har under sitt ufrivillige opphold i Thailand fått beskjed via advokat i Oslo at flyttemelding er godkjent. Men NAV har ennå ikke utbetalt en krone.

- Vi vurderer å bringe NAV inn for rettsapparatet for det advokaten mener er flere mulige brudd på forvaltningsloven. Uansett regner jeg med at saken løser seg snart, men det skulle være unødvendig for NAV å utsette familien min og jeg det vi har gjennomlevd de siste månedene, sier Lyså Jensen.

Kommentarer til denne saken