Gå til sidens hovedinnhold

Stiller ikke til gjenvalg

Palestinernes presidenten Mahmoud Abbas trekker seg, mens uenigheten mellom Fatah og Hamas fortsetter.

En talsmann for PLO opplyser at Mahmoud Abbas ikke vil stille til gjenvalg under valget i januar, melder Haaretz.

- President Abbas har gitt PLOs øverste råd beskjed om at han ikke stiller til gjenvalg i neste presidentvalg, en avgjørelse rådet ikke stiller seg bak, uttalte Yasser Abed Rabbo ifølge nyhetsbyrået AFP. PLO kunngjorde torsdag at de fortsatt vil stille seg bak Abbas' kandidatur ved valget.

Forsoningsavtale
Kilden opplyser at presidenten vil holde en pressekonferanse senere torsdag hvor han skal begrunne avgjørelsen.

Sist måned skrev Fatah ensidig under på en avtale - forhandlet fram av egyptiske myndigheter - om forsoning med Hamas, men Hamas har sagt de trenger lenger tid på å gå gjennom dokumentet, og kilder sier den islamske organisasjonen har motforestillinger til deler av avtalen.

Les: Palestinsk forsoningsavtale utsatt

En avtale vil i tilfelle ende tre år med vold og politisk uro mellom palestinerne, uroligheter som startet da Hamas tok over kontrollen på Gazastripen gjennom et blodig kupp og frarøver Abbas mye av hans myndighet.

Les: Raider Fatah-kontorer

Les også: Fatah flykter fra Gaza

Valg og forsoning
Tidligere denne uken sa Abbas at regjeringen hans vil holde president- og parlamentsvalg 24. januar, en uttalelse som førte til kritikk fra Hamas, som mener et valg før en avtale mellom Hamas og Fatah er på plass, er både ulovlig og uten politisk legitimitet.

- Forsoning først, deretter valg, sier Hamas politiske leder, Khaled Meshaal.

Abbas har forklart at valget skal holdes i januar i tråd med palestinsk lov. Hvordan han har tenkt å gjennomføre det - det er kun Vestbredden Abbas og Fatah fremdeles har kontroll over - er ikke like sikkert.

Utskrivingen av valg ses av flere som et forsøk på å presse Hamas til å godkjenne Abbas og Fatahs ledelse, og til å godta en forsoningsavtale. Mange, inkludert Fatah-medlemmer ser det også som urealistisk å tro at valget kan gjennomføres, før forsoningsavtalen er på plass.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken