Gå til sidens hovedinnhold

Stjal underskriftslister mot «Bambi»

800 av de 2000 innbyggerne på øya Gossen skrev under på lister for å avlive horder av plagsomme rådyr. Nå har noen stjålet listene med underskifter.

- Listene var lagt ut på ni ulike steder, blant annet på flere butikker her på øya. Vi har ikke greid å finne dem igjen, men har lagt ut nye lister, forteller aksjonsleder Anne Berit Oterhals Skrede til TV 2 Nettavisen.

Skrede har satt i gang en kampanje for å redusere antall rådyr på øya Gossen i Aukra kommune i Møre og Romsdal. Hun anslår at det var rundt 200 underskrifter på listene som ble stjålet.

Bærer av flått
Den lille øya med 2000 innbyggere har 500 rådyr gående blant seg.

- Rådyrstammen er blitt så stor at de er blitt en plage for oss som bor på øya. Blant annet er de mellombærere for flått. I fem av seks flått-tilfeller har folk blitt innlagt på sykehus og behandlet med antibiotika. En person er uføretrygdet etter å blitt angrepet av flått, forteller Skrede.

Hun har bodd på øya i 38 år. Siden rådyrene kom til øya for 20 år siden, har dyrene blitt stadig mer plagsomme.

- Til å begynne med skvatt de unna når bilene kom kjørende, nå lusker de så vidt ut i grøfta, sier Skrede.

- Ute av kontroll
Noe av årsaken til at det er så mange rådyr på Gossen at jegerne under den årlige rådyrjakta ikke har skutt alle dyrene i kvoten sin. Nå har stammen vokst til rundt 500, og situasjonen er ute av kontroll ifølge Skrede.

- Vi fikk fellingstillatelse på tre dyr i april, men hva hjelper vel det, spør hun oppgitt.

Mesteparten av øya Gossen er ubebodd. Tidligere oppholdt rådyrene seg i et område kalt Nyhavna. En større utbygging i dette området har tvunget dyrene til bebodde deler av øya.

Gjør stor skade
Skrede jobber på Aukra gartneri. Der har dyrene spist knoppene av 100 rosenbusker. Hjemme i hagen hennes har 27 store planter blitt ødelagt. I tillegg er bøndene plaget med at dyrene ligger gjemt i åkrene deres. Dessuten har flere bilister kollidert med dyrene og fått skader på bilene sine.

800 voksne personer har skrevet under i aksjonen for færre rådyr på Gossen. I morgen ettermiddag vil listene bli overlevert Aukra-ordfører Aud Mork, som også er leder i viltnemnda i kommunen.

- Vi vil ha en lovnad om at politikerne setter denne saken på dagsorden, og at både helserådet og viltnemnda vil vurdere situasjonen, avslutter Anne Berit Oterhals Skrede.

Ifølge Romsdal Budstikke har helsesjef Roald Borthne i Aukra kommune søkt assistanse hos Folkehelseinstituttet for å få råd om hva som bør gjøres i saken.

Reklame

Slik får du godt internett på hytta