ZILINA (Nettavisen): Google er et kjekt hjelpemiddel. Ikke minst for å sjekke hvor populært eller interessant noe er.

Forsøk ”Espen Ruud” og ”Odense” på norske sider det siste året, og du får bare 69 treff. Ingen av dem er rene artikler om den gamle Odd-spilleren, i stedet dreier de fleste seg om landslagsuttak eller det er enkle registreringer fra Odenses kamper. Det gjenspeiler i svært liten grad den oppmerksomheten han fortjener. Espen Ruud har rett og slett blitt glemt av norsk presse.

- Opplagt landslagsemne
I Danmark er det annerledes. Der er man nærmest ekstatisk over det 26-åringen nå presterer på fotballbanen.

- Espen Ruud begeistrer meg meget, sier sportsredaktør i Berlingske Tidende, Flemming Fjeldgaard, til Nettavisen.

Han hadde gjerne sett at Ruud var utstedt med et annet pass enn det røde han i dag innehar.

- Var han dansk, ville han ha vært et opplagt landslagsemne på høyrebacken, hvor Danmark savner alternativer til Lars Jacobsen, hevder Fjeldgaard.

- Han utgjør ofte en forskjell, selv på et lag med mange dyktige spillere.

- Forrykende på backen
Etter høstsesongen i den danske SAS-ligaen leder Ruuds Odense tabellen, et poeng foran FC København. Espen Ruud er fast på laget, og skal ha mye av æren hvis man skal tro Fjeldgaard.

- Det finnes vel de med større finesser enn Ruud, men han er en ”powerspiller”, vilt eksplosiv i alt det han gjør, forrykende på backen og nesten like sterk på midtbanen.

- Han vil fremover, han vil med i spillet, og han er flink til å finne posisjoner.

Espen Ruud blir nærmest litt lamslått når han får høre hyllesten fra den danske sportsredaktøren.

- Det var overraskende å høre, sier Odense-spilleren beskjedent.

- Men det må jo bety at jeg har gjort noe riktig!

Definitivt. Og han vet det selv.

Smartere, og mer ballsikker
- Jeg har nok tatt en del steg siden Odd-tida. Jeg er blitt klokere, og velger smartere løsninger enn før.

- Dessuten spiller jeg med en del bedre spillere her enn tidligere, og det at vi bruker mye tid på pasningsspillet betyr nok også at jeg er blitt mye flinkere med ballen.

Likevel er det lite som tyder på at den eneste serielederen i den norske landslagstroppen får prøve seg i onsdagens treningskamp mot Slovakia.

- Jeg har sett Espen en del på DVD, og også i treningskampen mot Rosenborg på Marbella. Da var han god, og han har en bra innleggsfot.

- Imidlertid slåss han mot Tom Høgli, som kanskje var den største, positive overraskelsen på landslaget i 2009, minner landslagstrener Egil Olsen om.

Tålmodig, enn så lenge
Det kan Ruud leve med – i alle fall en stund til.

- Tom har gjort det bra, så jeg starter neppe på onsdag, men det hadde vært fint med noen minutter på banen.

- Det er ikke noe stress at jeg ikke får spille når jeg er på landslagssamlingene, men det bør jo helst være litt fremskritt, mener Porsgrunn-gutten.

Det var det i alle fall før jul, hvor han etter rundt ti landslagssamlinger endelig fikk sin debut for Norge – om enn bare med et minutt på banen i bortekampen mot Sveits. Se ikke bort fra at beholdningen kan bli mangedoblet mot Slovakia.