Gå til sidens hovedinnhold

Stjernene du ikke får se i VM

Zlatan Ibrahimovic er ikke alene.

Tirsdag kveld sikret Portugal seg en plass i VM i Brasil på bekostning av Sverige. Portugiserne vant 3-2 i siste omspillskamp og 4-2 sammenlagt.

Det betyr at vi får se Real Madrid-stjernen Ronaldo under mesterskapet neste sommer, mens Paris Saint-Germain-stjernen Zlatan Ibrahimovic må sitte hjemme.

Den svenske superspissen var med Sverige i under både VM i 2002 og 2006, men har fortsatt til gode å score et mål under et VM-sluttspill.

32-åringen er imidlertid langt fra den eneste fotballstjernen som må sitte hjemme under mesterskapet i Brasil. Flere andre profiler går også glipp av mesterskapet.

Noen stjerner spiller rett og slett for et landslag som ikke er i nærheten av å kvalifisere seg til et VM-sluttspill, mens andre fikk for tøff motstand i kvalifiseringen.

Wales, for eksempel, er en nasjon som i alle år fostret gode fotballspillere, men som sjelden har fått vise fram sine talenter i et VM-sluttspill. Det samme kan sies om andre nasjoner.

Vi tar først en kikk på et knippe av stjerner som kommer til å glimre med sitt fravær i neste års VM, før vi ser på noen av de største stjernene som aldri fikk sjansen i et VM-sluttspill.

Spiller ikke i Brasil 2014:

Henrikh Mkhitaryan (Armenia) - En av flere Borussia Dortmund-spillere som ikke skal til VM. Mkhitaryan har imponert stort i Bundesliga, men får ikke nyte samme suksess på landslaget.

Jonathan Pitroipa (Burkina Faso) - Rennes-spilleren er sett på som en av de beste spillerne i Afrika som ikke kommer til VM. Spiller landslagsfotball for Burkina Faso.

Christian Eriksen (Danmark) - Danskene har tradisjoner fra spill i VM, men denne gangen gikk det ikke. Dermed må Tottenhams Eriksen mimre om da han var med i 2010.

Gylfi Sigurdsson (Island) - Nok en Tottenham-spiller som må se neste års VM foran TV-en. Island var historisk nær en VM-plass, men det holdt dessverre ikke helt inn.

Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon) - I likhet med lagkompis Mkhitaryan kommer heller ikke denne Borussia Dortmund-stjernen til VM. Gabon nådde ikke opp i Afrika-gruppen.

Stevan Jovetic (Montenegro) - Stevan Jovetic har slitt hos Manchester City i høst, og kommer heller ikke til VM. Montenegro havnet bak både England og Ukraina i sin gruppe.

Oscar Cardozo (Paraguay) - Stjerne og stjerne, fru Blom. Cardozo er i hvert fall en av de mest profilerte hos Paraguay, som endte sist i den søramerikanske puljen.

Robert Lewandowski (Polen) - En av verdens beste spisser og i sin beste alder. Lewandowski spilte EM for to år siden, men noen VM-tur ble det ikke på stjernen denne gang.

Wojicech Szczesny (Polen) - Vokter buret til Premier League-lederen Arsenal og har gjort det godt denne sesongen, men som allerede nevnt skal ikke Polen til VM.

Vlad Chiriches (Romania) - 24-åringen er allerede kaptein for Romania og fikk sin drømmeovergang til Tottenham i sommer. Hellas satte imidlertid en stopper for VM-drømmen.

Branislav Ivanovic (Serbia) - Chelsea-profilen må se VM fra sofaen. Den tøffe forsvarsspilleren og hans kompiser fra Serbia ble bare nummer tre i kvalikgruppe A.

Neven Subotic (Serbia) - Den fjerde Borussia Dortmund-stjernen på denne listen. I likhet med Ivanovic spiller han for Serbia, som altså ikke skal til VM-sluttspillet.

Marek Hamsik (Slovakia) - En stor stjerne i den italienske klubben Napoli, men ikke i stand til å spille Slovakia til VM. Nasjonen var langt unna en topplass i gruppe G.

Martin Skrtel (Slovakia) - Stopperen er i stand til å servert «Big Mac» hos Burger King, men får ikke nyte hurtigmaten i Brasil, til tross for en meget god høst i klubblaget Liverpool.

Zlatan Ibrahimovic (Sverige) - Sannsynligvis den største stjernen av dem alle. Svensken gjorde sin del av jobben, men fikk ikke nok hjelp av lagkompisene i jakten på VM-plass.

Petr Cech (Tsjekkia) - Har vært førstekeeper i Chelsea i mange år og regnes som en av de beste burvokterne i verden. Tsjekkia skuffet imidlertid stort i VM-kvalifiseringen.

Arda Turan (Tyrkia) - En av de beste spillerne på et Atlético Madrid som har storspilt i høst, men Arda Turan og Tyrkia kommer ikke til VM. Tyrkerne var langt unna en VM-plass.

Gareth Bale (Wales) - Forrige sesong var waliseren regnet som en av de ypperste i verden. Er nå i ferd med å finne fotfeste i Real Madrid, men VM går fløyten for Wales-stjernen.

Aaron Ramsey (Wales) - Har vært en lysende stjerne for Arsenal i Premier League denne høsten, men spiller i likhet med Bale for en nasjon som ikke var i nærheten av å kvalifisere seg.

David Alaba (Østerrike) - En av heltene da Bayern München vant Champions League i vår, men blir ikke å se i VM. Østerrike ble nummer tre bak Tyskland og Sverige i sin gruppe.

Fikk aldri spille i VM:

Alfredo Di Stefano (Argentina/Spania/Colombia) - Mange mener Real Madrid-legenden er tidenes beste spiller, men til VM kom han aldri, til tross for at han spilte for tre forskjellige land.

Duncan Edwards (England) - Manchester United-helten skulle bli Englands neste, store stjerne på 1950-tallet, men var blant dem som tragisk døde i München-ulykken i 1958.

Jari Litmanen (Finland) - En magisk fotballspiller, med fortid i Ajax, Barcelona og Liverpool. Klarte dog ikke på egen hånd å trylle Finland til et VM-sluttspill.

Eric Cantona (Frankrike) - Cantona ble en stor stjerne i Manchester United, men hadde aldri samme suksess på landslaget. Spilte 45 landskamper, men ingen av dem i VM.

Liam Brady (Irland) - En av Arsenals største helter og en stor profil på den grønne øya Irland. Spilte 72 landskamper, men ingen av dem var i VM.

George Weah (Liberia) - En av verdens fremste spisser i sin tid, men spilte landslagsfotball for en liten nasjon, Liberia. Slikt blir det sjelden gode VM-minner av, dessverre.

George Best (Nord-Irland) - George Best var best, men ikke god nok til å spille Nord-Irland til et VM i perioden 1964-77- Ble vurdert til VM i 1982, men kom ikke med i troppen.

Laszlo Kubala (Tsjekkoslovakia/Ungarn/Spania) - Denne Barcelona-legenden kom heller aldri til VM, selv om han, i likhet med Di Stefano, spilte for tre forskjellige nasjoner.

Bernd Schuster (Tyskland) - Denne stjernen vant det meste i løpet av sin korte landslagskarriere, inkludert EM. Spilte likevel aldri i VM, og la bort Tyskland-drakten kun 24 år gammel.

Ryan Giggs (Wales) - En legende i fotballverdenen, og spilte for Wales i over 15 år, men kom aldri til VM i løpet av karrieren. Omtrent det eneste han ikke har oppnådd.

Ian Rush (Wales) - Nok en spiller som har blitt et offer for Wales-syndromet. Målkonge for Liverpool på 1980-tallet og et stort navn på balløya, men uten spill i VM og EM.

*I tillegg er det selvsagt også en sjanse for at profiler fra de kvalifiserte nasjonene blir utelatt i en endelig VM-tropp, men det blir først klart i løpet av våren 2014.

Reklame

Nå kan du chatte med United-legender før storkamper

Kommentarer til denne saken